Amsterdam Dance Event bestaat 25 jaar

Amsterdam Dance Event dit jaar online

Het Amsterdam Dance Event (ADE) viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. De grootste muziekconferentie ter wereld trok vorig jaar meer dan 400.000 bezoekers, maar zal dit jaar voornamelijk online te bezoeken zijn. Liefhebbers van EDM komen dagelijks aan hun trekken door de vele streams die op de site van ADE te zien zijn. Hier zijn niet alleen vele dj’s op distant dancefloors te bewonderen, maar ook workshops, masterclasses en docu’s. Het is immers een conferentie voor en door medewerkers uit de dance scene.

1996

De eerste editie vond plaats in een hotel aan de Vijzelgracht en groeide stevig het jaar erop met optredens in Melkweg en Paradiso. Terwijl het event in eerste instantie een uithangbord van BUMA/STEMRA was, verschoof de focus steeds meer naar de feestjes die in de avond werden gehouden. Met honderden showcases, duizenden artiesten en honderdduizenden bezoekers is het event in 25 jaar uitgegroeid tot een 5-daagse  durend hoofdstedelijk feest van het kaliber koningsdag. Heden ten dage is evenement uitgebreid met vele subcategorieën als ADE Pro, ADE Beamlab, ADE Beats, ADE Green, ADE Sound Lab, ADE Tech en ADE University.

M-xcloud

Mixcloud, niet te verwarren met Soundcloud, is een online streaming muziekplatform waar podcasts en mixes op beluisterd kunnen worden. Het is één van de grote spelers die dj-mixes aanbieden en hoewel niet gelijkwaardig aan Soundcloud of Beatport, maar eerder te vergelijken met Mixcrate en PLAY.FM.

Speciaal voor iedereen die dit weekend niet naar Amsterdam kan afreizen en gedwongen thuis zit, heb ik op Mixcloud deze housemix geplaatst. Op Mixcloud is het namelijk mogelijk om op legale wijze mixes te uploaden, omdat zij rechthebbenden betalen. Dit is wat ze er zelf over zeggen:

Artiesten die worden gespeeld, moeten worden betaald. Dit is de basis van het moderne muziekecosysteem.

Wanneer streamers en dj’s worden getroffen door verwijdering van muziekauteursrecht op andere platforms, komt dat omdat die platforms – om welke reden dan ook – niet de juiste muzieklicenties hebben verkregen. Ze betalen de artiesten die worden gespeeld niet.

Dit is niet de schuld van muzikanten of labels. Het is aan de platforms.

Vaak moedigen ze dj’s en artiesten aan om hun platform te gebruiken ondanks dat ze niet over de juiste muzieklicenties beschikken. Al die tijd verstopt u zich in de kleine lettertjes van hun algemene voorwaarden dat u geen auteursrechtelijk beschermde muziek mag gebruiken.

Veel van deze platforms zijn eigendom van enkele van de grootste bedrijven ter wereld. Twitch, dat eigendom is van Amazon, heeft bijvoorbeeld onlangs veel DMCA-verwijderingen gezien voor niet-gelicentieerde auteursrechtelijk beschermde muziek.

Deze enorme bedrijven zijn heel bereid om muziek te gebruiken om hun bedrijf te laten groeien, maar ondersteunen ze echt het muziekecosysteem als ze geen royalty’s betalen aan alle artiesten?

Mixcloud – een onafhankelijk streamingplatform met een fractie van de middelen van grotere bedrijven – heeft tijd en geld geïnvesteerd in het verkrijgen van de juiste licenties. Dat is de reden waarom het verwijderen van muziek niet gebeurt op Mixcloud.

Mixcloud is het enige open platform dat alle rechthebbenden (artiesten, labels, songwriters, uitgevers) betaalt en ook dj’s. Het inkomstenprogramma van Mixcloud betaalt 83% van de inkomsten uit aan rechthebbenden en kanaaleigenaren.

Als u van muziek houdt en geeft om de toekomst van dit ecosysteem, dan is het aan ons allemaal om een ​​streamingplatform te kiezen dat het juiste doet.

 

Tracklist

Stay safe and enjoy!

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<