50 jaar Technics SL-1200

50 jaar Technics SL-1200

Al een halve eeuw op eenzame hoogte

Sinds oktober 1972 brengt het Japanse concern Matsushita Electronics de befaamde Technics SL-1200 draaitafel op de markt. Met een lichte onderbreking want van 2010 tot 2016 lag de productie gedurende zes jaar stil. Matsushita had namelijk de stekker uit Technics getrokken; tegenvallende verkopen deden het ooit zo vermaarde merk de das om. Gelukkig voor ons audioliefhebbers besloot een groep oud Technics technici het merk een nieuw leven in te blazen. Geen productie van low end producten meer, maar de focus op hoogwaardige apparatuur. Kleinschalig gebouwd door een nieuwe generatie technici, aangestuurd door leermeesters met decennia kennis en ervaring. Met aan het roer een vrouw die haar sporen als jazz pianiste heeft verdient.

Artwork (C) unique_roop

Torque

Ooit bedoeld als high end draaitafel, werd de SL-1200 vrijwel gelijk geadopteerd door deejays. Met de komst van disco in de jaren zeventig waren twee SL-1200’s namelijk perfect om four-on-the-floor platen in elkaar over te laten vloeien. Het Direct Drive principe, een rechtstreekse aansturing van het plateau, zorgde voor een revolutie in draaitafel-land. Geen trage snaren meer, geen gepiel meer met slipmatjes onder de rubbermat, maar binnen een tel was de plaat op volle snelheid. En om twee platen met verschillende BPM’s in sync te houden was de pitch control een geschenk uit de hemel. Vergeet niet dat disco in tegenstelling tot house gedrumd werd, met de hand dus. En maat houden is erg moeilijk en daarom varieerde het tempo nog wel eens. Probeer dan maar eens twee platen te mixen die èn uit sync en met een variërend tempo lopen. Tot zo ver de lofzang voor old school deejays.

“Een 1200 kostte 33 jaar geleden 999,- gulden, nu kun je hetzelfde in euro’s ervoor vragen!”

Aan woord is Tom Dijks, al 1/3 eeuw in dienst van Technics. Ooit begonnen als vertegenwoordiger en momenteel als Dutch Sales Manager actief. Een blik op eBay en Markplaats bevestigd het beeld dat tweede, derde of zelfs vierdehands SL-1200’s nog steeds aan de prijzige kant zijn. Over hergebruik gesproken, toen was Technics zijn tijd al ver vooruit en nog steeds zijn anno nu onderdelen voorhanden. “Raf nam in de hoogtijdagen 200 draaitafels per maand af. Van die aantallen kunnen we nu alleen maar van dromen.”, voegt Tom eraan toe en constateert tevens dat door de vinyl-hype er tegenwoordig meer platen dan cd’s worden verkocht. Opvallend is dat er in Nederland wel vraag is naar de SL-1200, maar weinig vraag naar het topmodel SL-1000RE-S. Deze draaitafel van rond de 20 mille levert Technics wel veel aan Zweden om vervolgens aan klanten in het Midden-Oosten te worden verkocht.

Wheels of Steel

Waar in de jaren 90 complete platencollecties bij het grof huisvuil werden gezet, heeft het zwarte goud in de jaren 10 en 20 van deze eeuw een volledige come back gemaakt. Alle grote labels brengen wekelijks heruitgaven van hun best verkochte platen uit. En ook tweedehands platenzaken zijn vrijwel in elke stad te vinden. Gelukkig maar, want dit verklaart het bestaansrecht van de SL-1200 en afgeleide modellen. Zelf bezit ik een 1500C met verbeterde cartridge en ben als een kind zo blij. Dit model heeft geen pitch control, dit mis ik ook niet, want mijn house mixes maak ik in Traktor of Ableton. Maar wel heb ik meer duizend elpees en 12 inches. Mijn 7″ singles heb ik nooit geteld 😉

Het design van deze draaitafel is museumwaardig. Met zijn karakteristieke S-vormige arm, de grote start/stop-toets en de streepjes rond het plateau herken je een 1200 van grote afstand. In elke club en radiostation waren minstens twee exemplaren te vinden, gebroederlijk naast elkaar of met een mengtafel ertussen. Met de komst van cd’s en downloadbare audioformaten zul je deze configuratie nog maar zelden tegenkomen. Deze ontwikkeling is niet goed of slecht te noemen, maar een trend, net als in elke huiskamer ooit een videorecorder stond.

De zevende editie van de draaitafel verscheen in 2019 en heette vrij standaard de MK7. Van deze versie kwam dit jaar de 50 Years Anniversary in zeven verschillende kleuren uit. Kortom Technics is als merk helemaal terug en heeft naast deze icoon andere toppers ontwikkeld. In komende blogs zullen we een sacd-speler en een versterker uitgebreid bespreken.

 

Robert
Written by Robert

1 Comment responses

  1. Avatar
    September 21, 2023

    De Technics SL 1200 werd in het verleden nog wel eens door hifi puristen gezien als een minderwaardig product. Maar dat is het niet! Met een goed hifi element ( en versterker en boxen) is een dergelijke draaitafel een prima alternatief op de hifi draaitafel. De tafel combineert de degelijkheid van een professionele speler met de geluidskwaliteit van een hifi tafel. Als ik geen Pioneer plx 1000 zou hebben (aangeschaft toen de Technics even uit productie was), dan zou ik zeker sparen voor een Technics!

    Reply

<