Review Loxjie D40 Pro DAC

Inleiding

Op Amazon en eBay zijn de gekste dingen te vinden, zo ook op het gebied van audio. Soms geleverd door dubieuze handelaren uit verre oorden waarvan de oorsprong van het product op zijn zachtst gezegd discutabel is. Maar hoe dan ook, een blik op deze sites is zeker de moeite waard. Dit komt mede omdat ze naast het grote aanbod een paar voordelen bieden:

 • Aantrekkelijke prijs
 • Aanbod van onbekende merken
 • Waardering door klanten

Het eerste punt is een no brainer, niemand wilt te veel betalen voor een aankoop. En vooral in audioland kunnen producten vooral met het label high end door het dak schieten. Let wel op extra kosten als verzendkosten (worden vermeld) en mogelijke invoerbelasting (wordt niet altijd vermeld). Het tweede punt is het meest interessante punt, want waar anders koop je al die leuke producten die op globale fora worden besproken? De meeste (web)winkels kopen in bij leveranciers die vaak gerenommeerde merken aanbieden. Deze tussenhandel moet er ook aan verdienen en hun marge wordt naar de consument doorberekend. Dit maakt een gerenomeerd product duurder en verklaart ook het eerste punt: kleine fabrikanten kunnen rechtstreeks leveren aan de eindklant en hoeven weinig aan marketing te doen. Hierdoor kunnen onbekende producten goedkoper worden aangeboden.

Natuurlijk zijn er nadelen als levering en garantie, maar veelal is dit koudwatervrees. Mijn ervaring is dat genoemde platformen een redelijk beleid op dit gebied hebben. En daarnaast vallen EU-aanbieders onder EU-wetgeving en met niet EU-aanbieders kun je goede afspraken maken qua nalevering of defecten. Hiermee kom ik op punt drie: het waarderingssysteem. Klanten kunnen op deze platformen een reactie èn een waardering achterlaten over zowel de verkoper als het product. Dit geeft potentiële kopers een inzicht in de betrouwbaarheid van de verkopende partij en misschien nog wel belangrijker: de reacties van kopers die de voors en tegens van het product bespreken.

Zijn onbekende merken per definitie slecht?

Natuurlijk niet, sterker nog, er zijn genoeg parels te vinden die ook nog heel betaalbaar zijn. Uiteindelijk bepalen de gebruikte componenten en bouwkwaliteit de klasse van het product. Dit blijkt ook uit de reacties van kopers en reviews zoals deze. Helaas maakt onbekend ook onbemind, maar dat is een kwestie van tijd. Kijk maar naar de stekkerauto’s die je nu ziet rondrijden, over een paar jaar zullen ze de meesten uit één land vandaan komen.

Loxjie

Ik had een paar maanden geleden nog nooit van dit merk gehoord. Maar de mooie specs en de drang naar het nieuwe te ontdekken, doet mij besluiten om een DAC van dit merk aan te schaffen. Door ervoor te betalen kan ik mijn onafhankelijkheid als blogger verantwoorden, dit in tegenstelling tot de gesponsorde vakbladen.

Het Chinese Loxjie maakt sinds 2017 hoogwaardige audioproducten met een focus op digitale versterkers en DACs. Ze zijn gevestigd in Shenzhen, een speciale economische zone dichtbij Hong Kong. Hun portfolio is nog niet groot, maar wel interessant, zoals deze DAC.

Behuizing en accessoires

De D40 Pro wordt geleverd in sobere doos met daarin de DAC (hxbxd: 4,0 x 24,0 x 17,5 cm), een 230 Volt-kabel (type F, beter bekend als Schuko), een bluetooth-antenne van een paar cm en een plastic afstandsbediening. Ik had niet verwacht dat het apparaat in werkelijkheid er zo degelijk uitzag, de donkergrijze behuizing en front is van aluminium gemaakt en de toetsen zijn subtiel afgewerkt. Het oogt als NAD apparatuur uit eind jaren 80, minimalistisch en strak, erg retro dus. Het had net zo goed in een laboratorium kunnen staan.

Het display met witte karakters is erg helder, het is wel dimbaar in vijf stapjes, maar in het donker nog steeds erg aanwezig. Gelukkig kun je het display ook uitzetten ;-). Op het display wordt altijd de sample frequentie getoond en alleen bij gebruik van het menu zie je afkortingen voor de ingangen, filters en andere instellingen. Onder het display zitten verschillende kleine LEDjes die allerlei status informatie weergeeft. Naast het display zit een draaiknop, in de manual lees ik dat dit gebruikt kan worden als functieknop, dus geen volumeregelaar. Maar wat ik ook doe: lang indrukken, kort indrukken, naar links draaien, naar rechts draaien, ingedrukt draaien, er gebeurt helemaal niets! Rechts van deze loze knop zit tot mijn verrassing drie uitgangen voor een hoofdtelefoon: standaard 6,3 mm, maar ook twee gebalanceerde uitgangen (XLR en 4,4 mm).

De afstandbediening is gemaakt van zwart plastic en is veertien cm lang. Hiermee kun je het volume regelen (dit kan dus niet op het apparaat) en het menu bedienen. Het is opvallend dat de volume-toetsen niks doen, je zet het geluid harder of zachter door op de level-toetsen te drukken (dit went wel als je het weet).

Hoewel er voldoende knopjes opzitten is de bediening een beetje onhandig, mede omdat veel vanuit het menu moet worden ingesteld. Ook ontbreekt een fysieke volume knop.

Connectiviteit

Op de achterkant mis ik geen enkele in- of uitgang: I²S, AES/EBU, USB, een optische en een coaxiale ingang. Daarnaast is er ook een Bluetooth ontvanger voor draadloos afspelen met ondersteuning voor LDAC, aptX HD en meer. Een gebalanceerde XLR-uitgang aan de achterkant naast een RCA-uitgang (single ended) biedt flexibiliteit om op een versterker of in mijn geval op actieve luidsprekers aan te sluiten. Met de drie eerder genoemde hoofdtelefoon uitgangen zit het qua connectiviteit erg goed.

Intern

Een blik op de specs zegt al genoeg, deze DAC voldoet aan goede standaarden. Niet audiofiel, door sommigen gewenst, zoals het gebruik van opamps’s en een schakelende voeding, maar wel met mooie meetresultaten. Het hart van de DAC is een Amerikaanse ESS Sabre ES 9039 MS Pro chipset met een THD+N van -125 dB. Deze 32-bits chip ondersteunt MQA en je zou het als een ASIC kunnen zien. Daarnaast wordt PCM 768 kHz (32 bit) en DSD (native 512) gedecodeerd. De chip heeft zeven PCM filters (FL1 t/m FL7) en vier DSD filters (dF1 t/m dF4). Het PLL (phase locked loop) circuit is erg fraai, hiermee is het mogelijk om een balans te vinden tussen anti clock jitter en input tolerantie. Vrij vertaald: sommige apparaten, met name tv en/of tv decoders, hebben moeite om een stabiel kloksignaal mee te leveren. De meeste DACs kunnen dan geen grip op het binnenkomende signaal krijgen en dit resulteert in drop outs of een vervorming. Door de dP-waarde (dP0 t/m dP9) omhoog te schroeven, zou het geluid aanzienlijk verbeteren. Althans volgens Loxjie, mijn ervaring is dat dit niet gebeurt. Tijdens de test heb ik een cd-loopwerk van Vecteur op de coaxiale ingang aangesloten. Sommige cd’s die ik afspeel hebben een drop in het geluid, erg irritant dus. Dit heb ik op andere DAC’s nooit eerder ervaren. Door de dP-waarde op 9 in te stellen, had ik verwacht er geen last van te hebben, helaas van niet.

Hoofdtelefoonversterker

Ik geef de versterker voor de hoofdtelefoon wat extra aandacht omdat deze 700 mW met een 32 Ω belastingen krachtig genoeg is voor de laatste generatie hoofdtelefoons zoals Hifiman Ananda, Audeze LCD 2C en Focal Clear MG. Deze klinken al snel luid en zitten ruim onder de helft van de volumecapaciteit van de versterker. Zo ook mijn iets oudere Grado GS1000, met een impedantie van 38 Ω makkelijk aan te sturen, klinkt op de Loxjie prettig. Minder audiofiel dan ik had gedacht; ik mis bijvoorbeeld de punch, maar wel geslaagd. Natuurlijk is deze DAC geen partij voor hoofdtelefoons van boven de € 1000,-, maar doet het goed voor de minder veeleisende luisteraar.

Geluidskwaliteit

Meteen na het aansluiten ben ik gaan luisteren. Het klonk helemaal nergens naar en ik realiseer me dat ik in de grootste valkuil ben getrapt, het hielp ook niet om uitgerekend een cd van The Clash op repeat te zetten. Alhoewel punk goed is om mee in te spelen, is het geen referentie. Na twee uur inspelen klinkt het al veel beter. Na een dag op internetradio is de DAC al losjes geworden, ik geef de DAC het weekend erbij om een zinnig oordeel te kunnen vellen. En ja hoor, zo’n 100 uur later klinkt de D40 Pro top! Ik ben heel eerlijk, dit is niet audiofiel, maar eerder hi-fi plus. En kijkende naar de prijs…

Oordeel

De 40D Pro DAC past prima in het rijtje met Sabaj, Gustard, S.M.S.L. en Topping, het heeft goede specs en uitgebreide connectiviteit. De looks, het display en de bediening kan stukken beter. Ook is de digitale volume regeling via de afstandbediening niet mijn ding. En de niet werkende knop is een gemiste kans. Het is wel positief dat er überhaupt een afstandbediening wordt bijgeleverd. De geluidskwaliteit is voor deze prijs goed, maar mist absoluut de audiofiele touch. De staging is redelijk, maar kan breder en hoger, de instrumenten zijn geplaatst, maar missen scheiding. Maar nogmaals, voor € 450,- is dit een prima DAC.

 • Geluidskwaliteit (*): 6
 • Prijs: 10
 • Connectiviteit: 10
 • Bouwkwaliteit: 6
 • Bediening: 5

(*) Het gewicht van de factor geluidskwaliteit is twee. De andere factoren tellen één keer mee.

Waardering: 7,2

De Loxjie DAC heb ik beluisterd op Adam Tensor actieve luidsprekers en een Grado GS1000 hoofdtelefoon. Als bronnen heb ik een Macbook, Vecteur D-2.2 cd-loopwerk en een NAD M50/52 streamer/digital vault ingezet. Ik heb diverse content gebruikt: naast standaard redbook-cd’s, hi res tracks, MQA en DSD tracks, heb ik ook kunnen genieten van lo res internetradio.


 

Robert
Written by Robert

1 Comment responses

 1. Avatar
  July 30, 2023

  Naschrift: ik heb de fabrikant als leverancier om nadere uitleg gevraagd o.a. over de niet werkende knop op het front. Helaas heb ik van de eerste geen reactie ontvangen en de laatste vroeg om een filmpje te maken, daar had ik geen puf er voor.

  Reply

<