Test: Pinell Supersound 701 – Stereo DAB+ / FM / internetradio – cd speler

De Pinell Supersound 701 is ontworpen in Noorwegen. Pinell heeft een serie kwaliteitsradio’s in haar programma waarvan de Supersound 701 het topmodel is. Alle Pinell radio’s zien er doordacht en exclusief uit. Een aantal kleinere modellen zijn bedoeld voor mobiel gebruik maar de grotere modellen en dus ook de 701 zijn bedoeld voor binnenshuis. De 701 heeft dan ook een stekker en werkt op netspanning.  

Uitpakken

De Pinell Supersound 701 wordt geleverd in een bedrukte kartonnen doos. Op de voorkant staat in grote letters de kreet “Radio has never been more alive”. Op de zijkanten worden de eigenschappen, mogelijkheden en certificeringen vermeld, allemaal voorzien van kleurenfoto’s. Er zijn twee uitvoeringen: een in een zwarte en een in een bruine kleurstelling met walnootfineer, die hier staat. Blijkbaar hebben beide varianten een eigen doos want op deze doos is de zwarte uitvoering niet te vinden. Op de deksel aan de bovenzijde van de doos staan de eigenschappen wederom beknopt opgesomd en wordt merk en type genoemd. Wanneer we de doos openen zien we een wit piepschuim blok met drie vakken. Deze vakken zijn gevuld met een afstandsbediening inclusief batterijen, een wit netsnoer, een beknopte Engelstalige gebruiksaanwijzing en een foldertje over Spotify. Na deze losse delen aan de kant gelegd te hebben, til ik het blok uit de doos. Dit blok houdt de 701, samen met een blok de onderzijde stevig op zijn plaats. Deze doos is stevig genoeg om de radio in te verzenden. De 701 zit in een witte stoffen zak met daarbinnen nog een plastic zak. De radio is best zwaar en ziet er onberispelijk uit. Het display aan de voorzijde is voorzien van een stukje transparant plastic beschermfolie. Het geheel maakt een prima verzorgde indruk. Hoewel het van mij milieu- en prijstechnisch best wat soberder kan, maakt deze zeer goed verzorgde verpakking van het uitpakken een feestje. 

Set-up en eerste gebruik 

Direct uit de doos zet ik de 701 op de keukentafel. Na de 701 met het meegeleverde netsnoer van stroom te hebben voorzien en de “harde” schakelaar op de achterzijde om te hebben gezet, verschijnt de tekst “Pinell of Norway” in gele letters op het display. Zonder dat ik iets doe komt zo’n vijftien seconden later het talenmenu in beeld, dit keer in witte letters. Wanneer ik navigeer met de afstandsbediening, blijkt dat er uit dertien talen gekozen kan worden: ook Nederlands. Na “Dutch” te hebben gekozen, gaat de procedure verder in onze moedertaal. Er komt een tekst in beeld met het verzoek een webpagina te bezoeken: dit gaat over privacy en het gebruik van data. Zoals altijd moet je akkoord gaan, en dus je ziel verkopen aan big data, om verder te kunnen. Na akkoord te gaan door op “OK” te drukken, wordt er gevraagd of ik de “Set Up Wizard” wil starten. Vervolgens kunnen we onder meer de klokweergave, wijze van updaten, de tijdzone, en het beschikbare Wi-Fi netwerk instellen. Na mijn thuisnetwerk gekozen te hebben, wordt er gevraagd of ik opnieuw wil starten: er is een software update beschikbaar. Ja doe maar. Nadat de update gedownload is, wordt er weer opgestart. Ongevraagd wordt de DAB+ band gescand en worden er 46 Nederlandse digitale radiostations gevonden. De test kan beginnen.

Mogelijkheden

Muziek afspelen met de Pinell Supersound 701 kan op de volgende manieren:

 • via de ether met FM radio en DAB+ radio
 • via de analoge AUX ingang
 • via Bluetooth
 • streamen via Wi-Fi van het internet (podcasts, internetradio en Spotify)
 • cd’s afspelen met de geïntegreerde cd speler
Via de ether

Voor ontvangst uit de ether heeft de 701 een uitschuifbare antenne. Deze is afneembaar. Dat heb ik geprobeerd. De antenne zit echter zo vast dat ik het niet aandurfde deze eraf te trekken. De radio is namelijk geleend van de importeur en moet weer terug. Helaas kan ik dus geen andere antennes uitproberen zonder bang te zijn de aansluiting uit de behuizing te trekken.  

FM radio

Als eerste is de radio aan de beurt. In dit geval de vertrouwde FM. Aan AM doet de 701 niet. De signaalsterkte is te zien aan de signaalmeter op het display. Dit zijn vijf oplopende streepjes zoals we die kennen van de Wi-Fi signaalmeter uit de taakbalk van Windows. Binnen is de ontvangst redelijk: drie streepjes bij 3FM en Radio1. Stereo ontvangst wordt met een icoontje weergegeven. Dankzij de ondersteuning van RDS kun je zien naar welke zender je luistert en allerlei andere meegestuurde informatie lezen. Favoriete zenders kunnen worden opgeslagen door een van de numerieke toetsen op de afstandsbediening wat langer in te drukken. Er kunnen in totaal twintig favorieten opgeslagen worden.

DAB+ radio

Ondanks de slechte ontvangst van DAB+ op de begane grond van mijn woning is het voor de 701 genoeg. Bij DAB+ is het alles of niets. Hoewel voldoende, is de geluidskwaliteit van DAB+ beduidend minder dan die van de FM. Via de info toets op de afstandsbediening zijn allerlei gegevens beschikbaar over het station, genre, programma, het op dat moment gedraaide nummer, frequentie, bitrate etcetera. Ook voor de DAB+ kunnen er met de afstandsbediening twintig favoriete zenders opgeslagen worden. Voor meer informatie over DAB+ verwijs ik graag naar het artikel van Robert elders op Unique Radio.

Analoge rca ingang (AUX IN)

Muziek van een extern bronapparaat kan via deze ingang beluisterd worden. Dit is handig naast de pc. De 701 kan dan als actieve luidspreker dienen en voorzien in het geluid.  Met mijn audiospeler en via de hoofdtelefoonuitgang van mijn smartphone werkt dit uitstekend. Wel heb je dan een kabel nodig met aan het ene uiteinde een mini jackplug en rca (tulp) stekkers aan het andere uiteinde.  

Bluetooth

De bluetoothfunctie geeft veel mogelijkheden. Draadloos. Veel mogelijkheden omdat al het geluid dat een smartphone kan weergeven doorgezet kan worden naar de veel beter klinkende 701. Het verbinden van mijn smartphone met de 701 gaat vlekkeloos. Even op de afstandsbediening op “BT PAIR” drukken en de 701 verschijnt op mijn smartphone in de lijst met beschikbare apparaten. Gelijktijdig verschijnt de aanduiding “Bluetooth vindbaar” samen met een knipperend bluetooth icoontje op het display van de 701. Zodra de 701 op de smartphone is aangevinkt, wordt de verbinding tot stand gebracht en stopt het bluetooth icoontje op de 701 met knipperen. De FLAC bestanden op mijn smartphone kan ik nu afspelen. Ik kan probleemloos door de hele woonkamer lopen met de smartphone: de verbinding met de 701 blijft vlekkeloos werken. Wanneer er een andere bron gekozen wordt, verbreekt de 701 de verbinding. Wanneer je vervolgens weer bluetooth kiest, staat er weer “bluetooth vindbaar” op het display. Even tussendoor naar het nieuws luisteren resulteert dus in opnieuw verbinden. 

Wi-Fi Netwerk

Via het Wi-Fi netwerk kan er content van internet gestreamd worden. 

Deze mogelijkheden zijn als volgt onder te verdelen:

 • Internetradio.
 • Spotify.
 • Podcasts
Internetradio

Internetradio is een fantastische manier om naar duizenden radiostations uit alle hoeken van de wereld te luisteren. Dankzij de verschillende zoekfuncties zoals zoeken op werelddeel, land of genre hoef je niet te zoeken naar een speld in een hooiberg. De geluidskwaliteit verschilt van station tot station, maar er zijn er bij die echt goed klinken. Vaak beter dan DAB+. Heerlijk is het om een Malinees radiostation op te zetten wanneer je zin hebt in Afrobeat of een Braziliaans station voor salsa. Net als bij de FM en DAB+ kunnen ook voor internetradio twintig favoriete zenders opgeslagen worden. 

Spotify

Met Spotify kun je voor een vast bedrag per maand muziek luisteren uit een gigantische collectie. Door ongeëvenaarde algoritmes doet Spotify suggesties voor andere muziek die in het verlengde ligt van je eerdere muziekkeuze. Jammer is dat de geluidskwaliteit van Spotify nog steeds achterblijft bij streamingdiensten die met FLAC werken zoals Qobuz, Deezer en Tidal. Ik vind het dan ook jammer dat deze diensten niet ondersteund worden door de 701.

Podcasts

Een podcast is een audiofragment dat je op elk moment af kunt luisteren. Zoeken in de uitgebreide lijst podcasts op de 701 zelf is erg lastig omdat de titels vaak langer zijn dan het display weergeeft. De complete titel verschijnt vervolgens als lopende tekst. Dit gaat echter hopeloos traag. Nu is bediening met de Undok app echt een uitkomst: de weergave van de titels is veel beter en de lopende teksten hebben een aangenaam en werkbaar tempo. Deze functie is leuk voor liefhebbers van achtergrondinformatie en documentaires: ook in het Nederlands is er heel veel informatie over heel veel onderwerpen en veel muziek te vinden.

CD speler

De ingebouwde cd speler is op de FM radio na de meest ouderwetse manier om muziek te luisteren met de 701. De cd is een fysieke geluidsdrager en die zijn technologisch achterhaald. Geschat wordt dat er tussen de introductie in 1982 en de 25e verjaardag in 2007 zo’n 200 miljard zijn verkocht. Er zijn er nog veel in omloop en zodoende is het prettig om een cd speler in je geluidsinstallatie te hebben. De cd speler in de 701 heeft geen lade maar cd’s moeten simpelweg in de sleuf gestoken worden waarna ze worden “ingeslikt”. De speler heeft enige tijd nodig om de cd in te lezen en dan gaat deze spelen. Alleen het tracknummer en de afspeeltijd worden weergegeven. Jammer dat het niet wat uitgebreider is zodat lengtes van tracks en tracktitels weergegeven worden. Wel is er een shuffle en een herhaalfunctie. Naar mijn mening zijn dat vrij nutteloze functies. Ik heb ze sinds de aanschaf van mijn eerste cd speler (1990) in ieder geval nooit gebruikt. De cd speler kan naast het gewone audioformaat ook overweg met wma en MP3. Cd’s van het type CD-R en CD-RW kunnen ook afgespeeld worden.

Wekker en klok

De 701 kan als wekker worden gebruikt. Er kunnen twee tijden ingesteld worden. Het weksignaal kan een zoemer zijn of een vooraf ingestelde radiozender: je haalt dus ook een klokradio in huis. Ook een sluimerfunctie ontbreekt niet, dus inslapen met de radio op de achtergrond kan ook. In de stand-by stand wordt er een klok weergegeven op het display. De digitale klok kan op 24-urige of op 12-urige weergave gezet worden. Zelf vind ik de mogelijkheid om een klassieke wijzerplaat te kiezen het mooist passen bij het retro uiterlijk van de 701. 

Bediening

Op het apparaat zelf

De bediening van de 701 leunt zwaar op de afstandsbediening en de app. Op de 701 zelf zijn de meest voorkomende functies te bedienen zoals volume, bronkeuze, de cd speler en de navigeerknoppen voor het menu.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is eenvoudig en overzichtelijk. Zowel de materiaalkeuze als de vormgeving is sober. Veel functies zijn gemakkelijker met de afstandsbediening dan op het apparaat zelf te bedienen. Voorkeuzezenders zijn alleen maar met de afstandsbediening te kiezen. Behalve met de voor de hand liggende functies zoals volume en bronkeuze, zijn een aantal sneltoetsen gemakkelijk. Met een druk op het bijbehorende opschrift zijn de equalizer standen  te veranderen, is de ingebouwde subwoofer in- of uit te schakelen, het display te dimmen en een bluetooth apparaat te koppelen. Deze vier opschriften staan op de hoeken van een vierkant. Het hele vierkant is een enkele toets die op de hoeken in te drukken is. Het midden van het vierkant is de plek van een ring met de volumeregeling en de en de navigeer functie zitten. Dit wordt vaker toegepast en is dus herkenbaar. In het midden van de ring zit een bevestigingsknop (OK(scan)). Voor de wekkerfunctie zijn er ook enkele knoppen en er is een pauze- en een herhaaltoets voor de cd-speler. En, niet te vergeten, dankzij de uitsparing voor de wijsvinger aan de onderzijde, ligt deze afstandsbediening “lekker in de hand”.

Smartphone app

Undok is een speciale gratis app voor Android en Apple om via Wi-Fi muziekspelers te bedienen. Ondersteuning van deze app ben ik al op meer netwerkradio’s tegengekomen. Na deze app op mijn smartphone geïnstalleerd te hebben, zag deze de 701 direct. Alle manieren om muziek te spelen worden zichtbaar in een menu evenals de volumeregeling. Zolang je binnen bereik van een WiFi netwerk bent, werkt deze app. Dit is erg handig, want met deze app fungeert je smartphone als extra afstandsbediening voor de 701. Jammer dat het niet werkt met Bluetooth; het is dus voorbehouden aan plekken waar WiFi is. Volgens de website van Pinell, en daar ben ik het mee eens, is het een voordeel dat de telefoon niet op het apparaat gericht hoeft te worden hetgeen wel het geval is met de afstandsbediening. En ander groot voordeel is het grotere beeldscherm van de smartphone dat met de Undok app als display voor de 701 fungeert. Met name het zoeken naar internetradiostations en podcasts is met de app een stuk gemakkelijker dan met de afstandsbediening, laat staan op het apparaat zelf. De app is er voor zowel Android als iOS. Na afronding van de test kreeg ik te horen van importeur Quantis Electronics dat er een opvolger is van de Undok app: Oktiv. Hoewel (nog) niet vermeld op de doos of in de online gebruiksaanwijzing, kan de 701 met beide apps bediend worden. Over de Oktiv app is meer te vinden in  

Luisteren

De Pinell Supersound 701 heeft in totaal vijf speakers en is stereo 2.1. Hoewel de twee hoge tonen speakers, de twee middentoon speakers en de subwoofer allemaal in dezelfde behuizing geplaatst zijn, is het ruimtelijke stereo effect goed hoorbaar. Door de basreflector aan de achterzijde is er wat ruimte tussen een eventuele muur en de 701 gewenst. Het volume kan redelijk hoog opgedraaid worden zonder dat het geluid vervormd. Het geluid heeft flink wat body, veel dynamiek en is ruimschoots voldoende om langere tijd naar te luisteren. Met de equalizer is het geluid aan te passen: er zijn een paar vaste standen met onder andere de namen “rock”, “jazz”, “klassiek” en nieuws. Het is ook mogelijk de equalizer naar eigen inzicht af te regelen. De verschillende genres klinken op de overeenkomstige standen vaak het mooist. Het geluid is op de neutrale stand echter ook al uitstekend. Normaal gesproken vind ik een equalizer niet nodig. De equalizer kan echter handig zijn met slechter klinkende MP3 bestanden maar met FLAC bestanden via bluetooth, radio uitzendingen en cd’s heb ik deze niet nodig gehad. In grotere ruimtes kan er een ingebouwde subwoofer ingeschakeld worden om het geluid nog wat meer body te geven.

In de stereoset

Via de lijnuitgang is de 701 aan te sluiten op een lijningang van een versterker en zijn al zijn functies te gebruiken. Dit kan handig kan zijn voor diegenen die met een beperkt budget of met weinig opstelruimte alle functies van de 701 willen toevoegen aan hun thuisopstelling. De kwaliteit van de 701 is goed genoeg om in een serieuze stereoset als bronapparaat ingezet te worden. Jammer is dat het volume van de 701 niet omzeild kan worden. Dit betekend dat de luidsprekers van de 701 “mee blijven doen” met de stereoset. In de meeste gevallen is dit hinderlijk. 

Hoofdtelefoon

Daar kan ik kort over zijn: kan niet. Er is geen hoofdtelefoonaansluiting en een draadloze hoofdtelefoon kun je ook niet gebruiken omdat de Bluetoothfunctie allen signaal kan ontvangen en niet verzenden. Het ontbreken van deze mogelijkheid vind ik een gemis en zal voor sommige radiozoekenden een dealbreaker zijn of erger: een teleurstelling wanneer je voor de aankoop je huiswerk niet gedaan hebt. 

 

Vormgeving en constructie

De 701 is in twee kleurstellingen verkrijgbaar. Een zwarte versie en een versie met een walnoothoutkleurige behuizing en een zilverkleurig front. De laatste staat nu voor mijn neus. De speakerfronten zijn bij “mijn” versie van grof geweven grijze stof wat ik eigenlijk een beetje oubollig vind. Wat donkerder was ook bij deze versie met een zilverkleurig front en een houtkleurige behuizing mooier geweest naar mijn mening. De stof is wat lichter van kleur dan op de foto’s van Pinell. Deze stoffen speakerfronten bevinden zich aan weerszijden van een zilverkleurig front. Op het linker speakerfront is een rood plaatje geplakt: dat is het logo van Pinell. Rechts daarvan een tweede plaatje met de merknaam Pinell zelf. Het zilverkleurige front in het midden biedt plaats aan de sleuf van de cd speler. Direct linksonder de sleuf zit een toetsje voor de eject functie van de cd speler. In het midden van de frontplaat vinden we een 2,8 inch kleurendisplay. Het kleurendisplay heeft mooie kleuren en geeft een scherp en gedetailleerd beeld. Leuk detail is de klok: Er kan gekozen worden voor de weergave van een wijzerplaat wanneer de 701 in stand-by staat. Onderaan zitten tien langwerpige bedieningstoetsjes.  De andere tien zitten onderaan op de frontplaat in twee rijen van vijf. Van de tien toetsjes zijn er vier bedoeld om door de menu’s te navigeren. Drie zijn er om de cd speler te bedienen en er is er een om de voorkeuzezenders vast te leggen. De laatste twee zijn om het volume te regelen. Hier had ik liever een ouderwetse draaiknop gezien. Het hele front helt iets schuin naar achteren wat het algehele retro effect versterkt. De behuizing heeft een houtfineer look maar voelt aan als slagvast kunststof. Deze behuizing staat op vier zilverkleurige antislip voetjes. Heel retro allemaal en dus modieus. Op de achterzijde is een grote zilverkleurige plastic plaat geschroefd. Deze is in gefreesd en ligt daardoor mooi verzonken in de behuizing. Op de plaat staan wat aanbevelingen, de verplichte aanduidingen zoals “class 1 laser product” en er is een stickertje met het serienummer op geplakt. Verder vinden we hier de afneembare sprietantenne (die muurvast zit), met klemhouder, de aansluiting voor het netsnoer, de “harde” powerschakelaar, rca aansluitingen (line out en aux in) en een rond gat. Dit ronde gat is de basreflector. De luidsprekers in de 701 zijn dus “backfiring”. Het opschrift “Made in China” helpt me uit de droom dat de 701 uit een Noorse fabriek is gerold. Als laatste de onderzijde: tussen de vier robuuste antislipvoeten zit achter een zwarte grille de subwoofer die met zijn diameter van vijf inch al even robuust te noemen is.

Conclusie

De adviesprijs van de Pinell Supersound 701 is € 549,-. Daarvoor krijg je een zeer mooie en degelijk gebouwde digitale radio/cd speler voor met veel mogelijkheden zoals DAB+, internetradio, Spotify en meer. Via de lijningang kunnen er andere stereoapparaten aangesloten worden en kan de 701 fungeren als versterker/luidspreker combo. Het nut van de lijnuitgang ontgaat me enigszins omdat de volumeknop van de 701 niet te omzeilen is met de lijnuitgang. De luidsprekers zijn daardoor niet uit te zetten en daarmee wordt de mogelijkheid om de 701 in te zetten als multifunctioneel bronapparaat teniet gedaan. Omdat een hoofdtelefoonuitgang ontbreekt, is deze tekortkoming niet te omzeilen en dat beperkt de inzetmogelijkheden van de 701. Het geluid van de 701 zelf is echter meer dan prima en toereikend genoeg om een kleine woonkamer, werkkamer of slaapkamer met hoogwaardig geluid te vullen. Nog een minpuntje is de beperkte displayinformatie van de cd speler. Een minpunt dat voor mij zwaarder weegt, is dat ik mijn eigen muziekcollectie op mijn NAS niet af kan spelen. Dit is via bluetooth met een omweg wel mogelijk maar dat is omslachtig. Wie met de net genoemde minpunten kan leven, houdt heel veel redenen over om deze prachtig vormgegeven zeer complete all-in-one aan te schaffen. Gelukkig is er op de website van Pinell een overzichtelijke en uitgebreide Nederlandstalige gebruiksaanwijzing te vinden om alle mogelijkheden van de Pinell Supersound 701 gemakkelijk te kunnen ontdekken.

Beknopte Specificaties

 • DAB+, FM en Internetradio via WiFi
 • Spotify Connect
 • Bluetooth
 • CD-speler (CD-DA, CD-R, CD-RW, WMA, MP3)
 • Analoge AUX audio ingang (RCA/tulp)
 • Lijnuitgang
 • 2.1 Stereo-geluid met subwoofer en equalizer
 • Output vermogen 35W
 • Luidspreker: 2×1” tweeter, 2×3” mid luidspreker, 1×5” subwoofer
 • Naar keuze een digitale klok of een klok met wijzerplaat in stand-by stand.
 • 2 instelbare alarmen
 • Wekker met snoozefunctie en sleeptimer
 • Meegeleverde afstandsbediening
 • Bediening met smartphone met UNDOK App (Android en iOS)
 • Nederlandstalig menu en uitgebreide handleiding op website (PDF)
 • Afmetingen 23,25cm x 40,5cm x 12,4cm
 • Gewicht 5,4 kg
 • In zwart of houtfineer/zilverkleur verkrijgbaar

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

1 Comment responses

 1. Avatar
  July 30, 2023

  Erg leuk om te constateren dat in de Supersound 701 een cd-speler in zit. Los dat cd’s in mijn oren nog steeds beter klinken dan de gemiddelde streamingdienst, zal en kan ik nooit afscheid nemen van mijn zorgvuldig bij elkaar verzamelde collectie. Britten hebben hier een mooie term voor: curated (carefully chosen and thoughtfully organized or presented). Gelukkig kan de Pinell ook je curated playlists afspelen (ik luister momenteel naar een playlist die ik 10 jaar geleden heb opgesteld en nog regelmatig aanvul). En wordt radio (FM/ DAB+) ondersteunt die ik dagelijks beluister. Ik vind het een fraai retro tafelmodel die zijn plek makkelijk vindt op de keukentafel of in het kantoor.

  Reply

<