Test: Sangean Fusion 600 (WFT-3) DAB+ / Internet Radio / Network MUSIC Player / USB / FM-RDS Digital Receiver

Sangean Electronics, Inc. is een Taiwanees elektronica-bedrijf met een fabriek in China. Sangean is vooral bekend vanwege korte golf radio’s en digitale radio’s. Het bedrijf is sinds 1974 actief en is wereldwijd een gevestigde naam. Naast elektronica onder de eigen merknaam produceert het ook radio’s voor Roberts en deed dat in het verleden ook voor o.a. Siemens, Panasonic, Braun en Grundig.

Het onderwerp van deze test is de Fusion 600 (WFT-3); een digitale tuner die uit de lucht DAB+ en FM kan ontvangen en via Wi-Fi of netwerkkabel als internet radio en muziekserver kan dienen. Ook is er de mogelijkheid muziek opgeslagen op een USB stick af te spelen. De doorgave van de analoge FM via de kabel gaat verdwijnen en is in sommige regio’s al verdwenen. Zoals in sommige landen al is gebeurd, zal ook in Nederland en België de FM helemaal verdwijnen. De aanschaf van een apparaat als dit is een mogelijkheid om je stereoset bij de tijd te houden. Radio kan via DAB+ beluisterd worden of via internet. Er is ook een FM ontvanger aan boord waar je zo lang als het duurt nog plezier van kan hebben.


Uitpakken

De Sangean Fusion 600 zit in een eenvoudige bruine kartonnen doos. Hierin zit een tweede doos met kleurenopdruk waarop naast een grote foto van de tuner zelf de mogelijkheden van het apparaat zelf beschreven staan. Behalve de tuner zelf, een afstandsbediening (incl. batterijen) en een netsnoer, zit er ook een Engelstalig instructieboekje, een foldertje van Spotify, een LAN-kabel een een cd-rom in de doos. De cd-rom blijkt PDF-bestanden van het instructieboekje in verschillende talen, waaronder Nederlands te bevatten. Als er een RCA-kabel meegeleverd zou zijn, desnoods in plaats van een ethernetkabel, zou het geleverde pakket “plug and play” geweest zijn.

Aansluiten en set up

De Fusion 600 heeft aardig wat aansluitmogelijkheden die niet allemaal gebruikt hoeven te worden. Om te beginnen zijn er twee analoge uitgangen (RCA-lijnuitgang en een mini jack hoofdtelefoonuitgang) en twee digitale uitgangen (optisch en coaxiaal). Wanneer de tuner via Wi-Fi aan het thuisnetwerk gekoppeld wordt kan, naast het onvermijdelijke netsnoer volstaan worden met een uitgang om een verbinding te maken met een versterker, een actieve luidspreker of een hoofdtelefoon. Naast de net aansluiting en de vier uitgangen vinden we nog een ethernetpoort en een usb poort die net als de hoofdtelefoonuitsluiting aan de voorzijde is geplaatst. Voor het gemak heb ik de tuner eerst op de eettafel gezet en heb ik deze via WiFi met mijn thuisnetwerk verbonden. Met behulp van de afstandsbediening en het set up menu, helaas niet in het Nederlands, was dit zo gepiept. Het WiFi wachtwoord invoeren is een beetje omslachtig: het moet teken voor teken geselecteerd worden uit een alfabet weergegeven op het display. Dit hoeft echter maar een keer. Al wandelend door het menu heb ik er meteen maar wat voorkeurszenders in gezet. De klok synchroniseert meteen met internet of met het DAB+ signaal en er kan gekozen worden tussen een 12- of 24 uurs aanduiding. Na een paar tests met DAB+ en FM via de telescopische antenne, waarover later meer, is het tijd om de tuner op de stereoset aan te sluiten. Alle aansluitingen op de achterzijde worden benut. Hoewel het niet in de gebruiksaanwijzing staat vermeld, kan de DAB+/FM antenne afgekoppeld worden. Door twee kruisschroefjes los te draaien kan het plastic kapje verwijderd worden. Hierna kan de antenne die met een wartelmoer vastzit verwijderd worden. Omdat deze stevig aangedraaid is, is daar een steeksleutel (10) voor nodig. Er komt een vrouwelijke F-connector vrij.

De Fusion 600 is nu gereed om aangesloten te worden op de stereoset. Via de ethernetkabel sluit ik de tuner aan op mijn netwerk. De analoge uitgang verbind ik met mijn voorversterker en de twee digitale uitgangen met mijn twee dac’s. Met de vrijgekomen F-connector wordt de tuner op het kabelnetwerk aangesloten. Na het netsnoer voor de tweede keer ingeplugd te hebben kan het testen beginnen.

Vormgeving en bediening

De Sangean Fusion 600 ziet er chique uit en misstaat niet tussen componenten die een veelvoud kosten. Het apparaat heeft vier antislip voetjes en een zwarte metalen behuizing in het traditionele 43 cm. formaat. Zoals op de bovenstaande foto te zien is, is de achterzijde overzichtelijk. Het front is een zwarte plaat met een geborsteld lijnenpatroon over de lengte. Het front wordt omsloten met een zilverkleurig randje dat ook terugkomt op de grote draaiknop rechts. Links van het display vinden we de hoofdtelefoonuitgang, een usb poort, het infrarood “oog” voor de afstandsbediening en in de linker bovenhoek de merknaam Sangean in mooie zilverkleurige reliëf letters. Een type aanduiding ontbreekt overigens op het front: alsof Sangean daar nog niet helemaal over uit is. Deze tuner wordt dan ook beurtelings aangeduid als “Fusion 600”, dan weer als “WFT-3”. Het kleurendisplay is een TFT scherm met mooie diep zwarte achtergrond en een beelddiagonaal van 3,2 inch. Alle informatie wordt mooi scherp weergegeven met oranje als basiskleur voor de aanduidingen en bijschriften. De meeste internet radiostations zenden een logo mee dat in kleur weergegeven wordt. Erg mooi om dit in een ouderwetse stereotoren te zien: het tilt een traditionele stapel apparaten van 43 cm. breed naar de 21e eeuw. Rechts van het display zitten twee rijen van zeven tiptoetsen waarvan de meest rechtse van de bovenste rij in de standby stand voorzien is van een blauwe lichtring. Deze dient dan ook om de tuner op standby of aan te zetten. Deze toets had ik voor de duidelijkheid liever links op het apparaat en wat groter gezien. De andere 6 toetsen op de bovenste rij dienen om bronnen te selecteren, informatie op het display te tonen, te navigeren in het menu en de muting functie te gebruiken. De eerste vijf toetsen op de onderste rij zijn multifunctioneel: ze dienen om per radiosoort vijf voorkeuzezenders op te slaan en als bedieningstoetsen voor de muziekspeler. Vooral bij internetradio vind ik vijf voorkeuzezenders overigens wat aan de krappe kant. De laatste twee tiptoetsen zijn om het volume te regelen wat vooral bij gebruik van een hoofdtelefoon handig is. Tenslotte vinden we helemaal rechts een grote draai/ drukknop die dient als zoek / afstemknop en selectietoets. Al deze functies en meer vinden we overigens ook terug op de nette afstandsbediening. Deze is keurig verzorgd met goed leesbare opschriften, ligt lekker in de hand en is overzichtelijk. De infraroodzender is redelijk sterk maar niet zo sterk dat de commando’s overkomen wanneer je de afstandsbediening op een tegenoverliggende muur richt. Dit probleem kan overigens opgelost worden door de tuner via Wi-Fi te bedienen met een smartphone. Dat kan met de universele Undok app.

Undok: smartphone als afstandsbediening

Veel apparaten zijn te bedienen met een app, meestal is deze merkspecifiek. Sangean maakt voor deze tuner gebruik van een universele app: Undok. Deze is gratis te downloaden voor Android en Apple. Je smartphone kun je vervolgens gebruiken als afstandsbediening. Zodra de tuner en de smartphone op hetzelfde WiFi netwerk zitten, is de tuner zichtbaar en kun je deze aanvinken. Alle weergave functies zijn op te roepen en te bedienen inclusief de muziek die op de smartphone zelf staat. De app kan niet draaien wat ik bij andere apps wel eens doe om grotere letters te krijgen.  Aardig detail is dat op de tuner zelf per band vijf voorkeurszenders in te stellen zijn, via de Undok app zijn dat er tien. Een nadeel van de meegeleverde afstandsbediening is dat je deze op het apparaat moet richten. Je moet je dus in de zichtlijn bevinden. Hier heb je met de Undok app geen last van omdat deze via Wi-Fi werkt. Deze app is een aanwinst als je een voorkeurszender wilt opzoeken: dan is ie gebruiksvriendelijk. Wanneer je een artiest op wilt zoeken in je database wordt het lastiger: de zoekfunctie verschijnt niet altijd en van door 1700 artiesten scrollen op een touchscreen wordt je niet echt vrolijk. Wanneer er een artiest in het zoekveld ingetoetst wordt, verschijnen de albums niet maar alle nummers in alfabetische volgorde. Wie de moeite neemt door de lijst artiesten te scrollen en dan de gewenste artiest aantikt, wordt beloond: dan verschijnen de albums met daarin de nummers in de juiste volgorde. Instellingen die je verder kunt doen beperken zich tot de toonregeling met een paar vaste standen en een variabele stand met regelbaar hoog en laag. De loudness in- en uitschakelen kan niet via Undok maar moet op de afstandsbediening of op de tuner zelf. Van andere apparaten weet ik dat Undok meer kan. De ondersteuning van Undok door Sangean kan in dit geval beter: er zitten wat missers in de weergavestructuur van de content. Er kan uit vijf achtergrondkleuren gekozen worden en de muziekkeuze kan gedeeld worden via WhatsApp, e-mail en andere platforms. De energie die in de laatste functies is gestoken had beter besteed kunnen worden aan het vervolmaken van de zoekfuncties.  


Media

De Sangean Fusion 600 is een echt multimediaplatform. Er zijn zes mogelijkheden om content te beluisteren:

FM

Naast alle digitale ontvangstmogelijkheden heeft de ook een traditionele FM-radio aan boord. Voor de ontvangst is er een telescoop antenne die gedeeld wordt met de DAB+ ontvanger. Wanneer de Fusion 600 op tafel staat met de antenne volledig uitgeschoven is de ontvangst prima. RDS-informatie wordt keurig weergegeven: op het display staat welke zender en welk programma er speelt. Er is een standaard logo zichtbaar en geen zender specifiek logo zoals bij internetradio. In de kast moet de antenne ingeschoven worden en is er geen ontvangst. Wanneer de antenne verwijderd is en d.m.v. de F-connector het kabelnetwerk benut wordt (nu kan het nog), is de ontvangst en het geluid uitstekend.  


DAB+

DAB+ is de opvolger van de FM; in de ether althans. Het aanbod in Nederland is redelijk groot. Alle beschikbare zenders zijn samengeperst op twee kanalen: een publiek kanaal en een commercieel kanaal. De bitrates zijn daardoor aan de lage kant en dat komt de geluidskwaliteit niet ten goede. Voor mobiel gebruik en op eenvoudige kleine (klok)radio’s is de kwaliteit voldoende. Op een serieuze stereoset haalt de geluidskwaliteit het echter niet bij de traditionele FM via de kabel. Op een vast apparaat als dit is het handig als noodoplossing mocht de internetradio het af laten weten omdat het internet of de Wi-Fi last van storingen heeft. Om een vlekkeloze DAB+ ontvangst te garanderen is een externe antenne in veel gebieden geen overbodige luxe. De ontvangst binnenshuis laat nog vaak te wensen over en bij mij thuis schiet de telescopische “spriet” op de achterzijde tekort. Gelukkig kan deze verwijderd worden en kan er een externe antenne aangesloten worden. Na het aansluiten van een klein extern sprietje dat ik boven op de kast kan zetten, kan ik de commerciële kanalen storingsvrij ontvangen. De publieke kanalen vallen regelmatig uit. Alle DAB+ ontvangers die ik tot nu toe hier op de begane grond heb getest gaven dit resultaat. Wanneer ik de Fusion 600 op de eerste verdieping of op zolder zet, is de ontvangst voldoende om alle kanalen te beluisteren, ook met zijn eigen “spriet”. Met een serieuze buitenantenne is de DAB+ ontvangst vrijwel overal perfect. In de grensstreken kunnen er met een hoog geplaatste antenne Duitse, Belgische en soms zelfs Deense zenders ontvangen worden.  


Internetradio

Internetradio is een zeer interessant medium omdat er tienduizenden kanalen beschikbaar zijn. De geluidskwaliteit is wisselend maar de bekende radiostations die nu nog analoog via de kabel en de ether doorgegeven worden zijn van goede kwaliteit. Internetradio is dus een prima alternatief voor binnenshuis luisteren naar de FM. Het leuke aan internetradio is dat het een fantastische manier is om naar radiostations uit alle hoeken van de wereld te luisteren. Dankzij de verschillende zoekfuncties zoals zoeken op werelddeel, land of genre hoef je niet te zoeken naar een speld in een hooiberg. De meeste radiostations zijn goed qua geluidskwaliteit maar er zijn er bij die erg beroerd klinken. Er zijn ook themakanalen te vinden die alles van een genre of een artiest draaien. Ook kun je via internetradio naar allerlei podcasts luisteren. Interessant is natuurlijk ook dat je waar ook ter wereld naar uitzendingen in je eigen taal kunt luisteren. Ik kan me dus voorstellen dat internetradio in Nederland in trek is bij anderstaligen.


Spotify

De Fusion 600 ondersteunt Spotify. Ik niet. Ik vind de geluidskwaliteit namelijk zwaar onder de maat. Het is leuk op een telefoon maar niet voor weergave door een serieuze stereoset. Door het grote aanbod is Spotify overigens wel interessant om muziek uit te proberen om vervolgens op zoek te gaan naar het album op een medium dat geluidskwaliteit wel serieus neemt. Mijn zoon heeft een Spotify abonnement en die had de connectie in een vloek en een zucht voor elkaar. Wanneer hij Spotify opent op zijn smartphone kan hij de tuner aanvinken en muziek opzoeken. Ook het uitgangsvolume van de tuner kan hij met de Spotify app regelen. Voor mensen die niet al te hoge eisen aan de geluidskwaliteit stellen, een eindeloos aanbod willen en voor het gemak gaan is Spotify dus wel degelijk interessant. Wat wel merkwaardig is, is dat bij het pauzeren van een track een storend klikgeluid hoorbaar is. Je hoeft geen audiofiel te zijn om je daar aan te irriteren. 


Netwerkspeler

De Fusion 600 kan audiobestanden afspelen die op het netwerk opgeslagen zijn: de meeste gangbare audioformaten waaronder WMA, AAC, MP3 en WAV worden ondersteund. Hoewel niet vermeld in de handleiding wordt het FLAC formaat ook ondersteund. Daar ben ik blij mee want FLAC is de standaard op mijn NAS. Wanneer de netwerkspeler geselecteerd wordt, kan er gekozen worden van welk apparaat de audiobestanden gestreamd moeten worden. In mijn geval is dat een NAS waarop 15000 nummers verdeeld over 1700 artiesten te vinden zijn. Dan is een goede bediening en zoekfunctie onontbeerlijk. De afstandsbediening en het apparaat zelf schieten hier tekort: Een alfanumerieke zoekfunctie ontbreekt waardoor de metadata van de muziek onvoldoende wordt benut. De Undok app maakt dit maar zeer ten dele goed. Een tekortkoming is ook dat er geen passages binnen een nummer opgezocht kunnen worden. Een nummer halverwege starten is er niet bij. De albums worden gapless afgespeeld: wanneer er geen stiltes tussen de nummers zijn, zoals bij live albums, zijn er geen hinderlijke stiltes tussen de verschillende nummers. Cover art, metadata en technische details worden overigens keurig weergegeven op het mooie diep zwarte display; wanneer er op de info knop wordt gedrukt is er informatie over het album en de artiest te lezen en wordt er na een tweede druk op de knop technische info over het bestandsformaat, de bitrate en de buffer getoond.   

USB 

Voor deze test heb ik twee albums in FLAC-formaat op een USB-stick gezet. Wanneer de stick in de usb aansluiting gestoken wordt, begint het lampje in de stick te knipperen. Op het display verschijnt de vraag of de usb stick geopend moet worden. Wanneer dit bevestigd wordt met een druk op de grote select knop rechts verschijnt de inhoud op het display, in dit geval twee albums. Wanneer er een album geselecteerd wordt, verschijnen de nummers. Als het eerste nummer geselecteerd wordt, begint het album te spelen. De mapstructuur wordt keurig aangehouden: de nummers staan keurig op volgorde in de albums. De albums die als map in die structuur zitten worden alfabetisch weergegeven. Cover art wordt niet weergegeven; dit in tegenstelling tot de netwerkspeler waar dit wel gebeurt bij hetzelfde album. Nummers worden net als bij de netwerkspeler gapless afgespeeld. Een andere usb stick met MP4 bestanden (beeld en geluid) geeft bufferproblemen: er wordt steeds een stukje muziek gespeeld waarna het weer even stil is. Hoewel MP4 niet voorkomt in de lijst met ondersteunde formaten, wilde ik dit toch even proberen.

Luisteren

De Fusion 600 heeft een eigen volumeregeling en toonregeling. De volumeregeling is niet te omzeilen, in de handleiding is te lezen dat dat alleen bij de Europese versie het geval is. De toonregeling bestaat uit een aantal vaste standen en een persoonlijke stand met “schuiven” voor hoog en laag en een  loudness-knop. De vergelijkingen hieronder zijn alle gedaan met de toonregeling op de normale stand en met de volumeregeling op de maximale stand.

via de rca uitgang

Het geluid dat de Fusion 600 doorgeeft is uitstekend zolang de content van goede kwaliteit is. Internetradiostations van slechte kwaliteit klinken ook zo. FLAC en WAV bestanden klinken net zo goed als een cd. De publieke radiozenders via internet klinken zoals verwacht wat vlakker dan via de kabel op de FM. De FM klinkt uitstekend en doet niet onder voor een middenklasse FM tuner. In een middenklasse set voldoet de Fusion 600 qua geluid uitstekend en komt prima mee met betere cd-spelers en streamers. Verschil met mijn eigen streamer (Bluesound Node2) is niet of nauwelijks waarneembaar: dit is een apparaat met een goede reputatie dat meer dan €500.- heeft gekost. De geluidskwaliteit van de Fusion 600 is dus zeer goed als je naar de aanschafprijs kijkt. 

via de digitale uitgangen

De Fusion 600 heeft twee digitale uitgangen: een optische uitgang (Toslink) en een coaxiale uitgang (rcaa). Om deze te kunnen gebruiken heb je een (voor)versterker met digitale ingangen of een losse dac (digital analog converter) nodig. Ik heb de tuner getest met mijn twee dac’s van ADL (Esprit) en Cyenne (CY-3100SE). Het geluid is beter dan via de analoge uitgang; het is ruimtelijker en luchtiger. Hoewel het geluid via de rca uitgang al uitstekend is, is dit hiermee nog serieus een stuk te verbeteren. De Fusion 600 klinkt i.c.m. de ADL iets scherper dan met de Cyenne die wat rustiger klinkt. De Cyenne heeft vijf filterstanden; de fijne nuances tussen deze vijf standen zijn goed hoorbaar. Verschillen tussen de optische en coaxiale verbinding zijn bij beide dac’s niet te horen. Wanneer een nummer gepauzeerd wordt is er bij de Cyenne zowel optisch als coaxiaal aangesloten een hinderlijk storend geluid hoorbaar dat een beetje op een haperende cd lijkt. De Cyenne heeft hier met andere apparatuur geen last van. Omdat de ADL hier helemaal geen last van heeft zal het aan de combinatie tussen de Fusion 600 en de dac liggen. Mocht je de tuner op een losse dac of op een digitale ingang van een versterker willen aansluiten, dan is het raadzaam om uit te proberen of het “klikt” tussen de twee. Het probleem doet zich alleen in de pauze stand voor en heeft verder geen invloed op de weergave. Het gebruik van een dac is niet noodzakelijk maar verbetert het geluid wel. Wie een digitale ingang op de versterker over heeft raad ik sowieso aan die te gebruiken. Aardige bijkomstigheid is dat de analoge FM ook doorgegeven wordt via de digitale uitgangen: alle media zijn dus via de digitale uitgang te beluisteren. De Fusion 600 is dus ook alleen op een digitale ingang aan te sluiten zonder functionaliteit te verliezen.

via de hoofdtelefoonuitgang

Helemaal links op het front vinden we een hoofdtelefoonaansluiting. Zoals tegenwoordig gebruikelijk is het een mini jack aansluiting. Wanneer er een hoofdtelefoon aangesloten wordt, blijven de andere uitgangen actief. Deze test doe ik met mijn referentiehoofdtelefoon: de Meze 99 Classics. Deze hoofdtelefoon is duurder dan de Fusion 600; je kunt dus verwachten dat deze uit de tuner haalt wat er in zit. Dat blijkt verrassend veel te zijn. Het geluid is prima: ruimtelijk en niet vermoeiend. Het kan zich meten met een goede audiospeler. Er kan op een stevig volume gespeeld worden en met de volumeregeling zet ik de boel toch even wat zachter; altijd een fijn idee om wat “over” te hebben. Tot nu toe heb ik de equalizer niet gebruikt, nu blijkt deze waardevol te zijn. Jazz klinkt in de stand “jazz” het best en rock idem dito. Er is ook een stand “news” waarbij, u raadt het al, gesproken woord het beste klinkt. Er is ook een persoonlijke stand met bass en treble schuiven en een loudness-knop. De bass en treble schuiven hebben zeer veel invloed op het geluid terwijl de loudness knop nauwelijks verschil laat horen. Tip: wanneer je een goede hoofdtelefoon hebt, neem deze dan mee naar de winkel wanneer je de Fusion 600 gaat beluisteren.


Overige functies

De Fusion 600 heeft een aantal handigheidjes aan boord waarvan de mogelijkheid om een telefoon op te laden via de usb poort de opvallendste is. Het kan handig zijn. Meer voor de hand liggende functies zijn een wekker, timer en een duidelijke klok met datum wanneer de Fusion 600 in de standby stand staat. Met de Fusion 600 haal je gelijk een goed leesbare klok in huis. Het display is in vijf standen dimbaar die apart voor de standby-stand en bij gebruik kunnen worden ingesteld.  


Conclusie

Wie een goede vervanger zoekt voor de analoge tuner, doet met de Fusion 600 een goede keuze. Het is een mooi apparaat met veel mogelijkheden maar je kunt ‘m ook gewoon aanzetten en gelijk van je favoriete zender genieten. De vijf voorkeuze toetsen zijn erg prettig in gebruik en doen denken aan een ouderwetse tuner. Wie muziek heeft op zijn pc of telefoon of op een usb stick heeft mogelijkheden deze af te spelen. In dat opzicht kun je je ouderwetse stereotoren in één klap naar de 21e eeuw brengen met de Fusion 600. Het is mogelijk om naar de ouderwetse FM te luisteren zolang deze er nog is. Dit kan zowel met de telescoopantenne die achter op het apparaat zit en als je die demonteert via de F-connector. Voor zolang het nog duurt, is er dan via de kabel te luisteren hetgeen erg goed klinkt. Via deze F-connector kan er ook een ouderwetse draadantenne of een serieuze buitenantenne gebruikt worden om via de ether naar de FM te luisteren. De DAB+ ontvangst heeft in grote delen van het land ook baat bij een goede externe antenne. Voor DAB+ en FM zijn verschillende typen antennes optimaal. Met een speciale splitter kunnen deze gelijktijdig aangesloten worden. Die zul je er los bij moeten kopen. Op plekken waar de ontvangst goed is zullen deze problemen niet spelen; buiten de Randstad is de ontvangst echter lang niet altijd goed. Dit speelt allemaal niet bij internetradio; hier heb je stabiel internet voor nodig. De Fusion 600 is zowel via WiFi als bedraad aan te sluiten op internet. Ik heb geen verschillen gehoord tussen de twee manieren maar zal altijd kiezen voor bedraad indien mogelijk. De bekende zenders die nu ook op de kabel zitten kun je allemaal ook op internet vinden en de kwaliteit is uitstekend. Daarnaast zijn er nog tienduizenden andere zenders in alle talen en uit alle windstreken. Het is echt leuk om te onderzoeken wat er allemaal te beluisteren is. Muziek van Spotify afspelen werkt uitstekend. Van eigen apparaten kan ook maar soms is zoeken lastig. De Undok app maakt dit soms iets makkelijker maar deze app haalt het niet bij apps van grote merken zoals Sonos of Bluesound. De Fusion 600 is ook voor de kritische luisteraar die een digitale tuner zoekt interessant: de geluidskwaliteit is goed en met de digitale uitgangen kan er van een losse dac gebruik gemaakt worden. De kwaliteit van de hoofdtelefoonaansluiting i.c.m de toonregeling is verrassend goed. De Fusion 600 kost €269,00. Daar mee haal je voor weinig geld een verrassend uitgebreid apparaat van goede kwaliteit in huis dat er fraai uitziet.   

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

18 Comment responses

 1. Avatar
  January 22, 2020

  Mooie review, maar zal FM echt verdwijnen? Natuurlijk stoppen de legale FM-stations ermee, maar de illegale niet. Het apparaat zit qua functionaliteit nu en in de toekomst wel goed!

  Reply

 2. Avatar
  March 02, 2020

  Ik heb dit toestel en kan erg moeilijk overweg met de zoekmogelijkheden en vastleggen der zenders.
  Sinds de onverwachte update van Sangean een trimester geleden heb ik geen toegang meer tot de internetzenders die een technisch aangelegde buur voor mij opzocht en vastlegde. DAB+ gaat prima met mijn buitenatenne. Mijn grootste probleem is dat beide digitale uitgangen -coaxiaal en optisch blijkbaar geen signalen uitzenden naar mijn CD recorders. Mijn Pioneer Digital Audio CD recorders zeggen allebei : ” CAN’t Record!! Ik ben dus verplicht analoog stereo op te nemen. Wat kan de reden zijn der niet digitale opname??? Mijn vraag gaat naar EMIEL. Dank me te willen helpen.

  Reply

 3. Avatar
  March 31, 2020

  Op 2 maart plaatste ik bovenstaande reactie bij deze recensie van de Sanjean WFT-3 van de heer Emiel. Gelukkig zijn mijn opnameproblemen inmiddels opgelost. Het zal wel aan mezelf gelegen hebben. Maar hiermee waren mijn praktische problemen en mijn koudwatervrees als 75 – plusser bij dit hoogtechnologische toestel niet van de baan. Ik had in mijn leven nooit meer dan een radio met FM en middengolf, die zo’n tien jaar geleden vervangen werd door een SONY met kabel – FM met DAB van de eerste soort. Ik had goede FM- ontvangst en zelfs eerste klas DAB + omdat ik dicht bij de zendmast woon en mijn DAB+ antenne vanop de vensterbank (binnen) van het eerste verdiep uitkijkt naar de zendmast van de VRT vermits ik in België woon. Nu met de nakende afschaffing van kabel-FM en het eerste DAB-systeem dus nog maar eens een nieuwe radio gekocht.
  Ditmaal via internet in Nederland van de “Radiowinkel.nl” van de dienstvaardige heer Sander.
  Ondanks alle geruststellende uitleg en inlichtingen raakte ik niet af van mijn koudwatervrees. Het toestel boeide en boezemde me vrees in terzelfdertijd want ik ben geen technologische bolleboos. Ik was als de dood bij de gedachte dat deze radio slechts kon werken in combinatie met internet. Logisch nochtans want beide kabels vertrekken vanuit de internetmodem van Telenet. Ze zijn dus gemaakt om -slechts even in het begin – samen te werken. Daar waar ik iemand ben die muziek en computer beschouw als twee totaal verschillende media die nooit kunnen samengaan om van muziek te genieten wens ik in de zetel te zitten en niets anders te doen. Dat kàn perfect, maar dat wist ik toen nog niet. En er is slechts weinig voor te doen. Achteraf bekeken is het gewoon boeiend, omdat het je grenzen verlegt. Als muziekfanaat was mijn levensdroom een wereldontvanger te bezitten om alle klassieke, opera, operette en volksmuziek binnen bereik te hebben. Alle genres kunnen trouwens. De WFT-3 heeft dat allemaal in zich maar ik heb veel (nutteloze) angsten moeten overwinnen. Ik ben daarin gelukt dank zij de ruime steun van Sander van wie ik de radio kocht en van de steller van bovenstaande recensie de heer Emiel. Net vanwege deze afgelegde weg wil ik mijn relaas kwijt op deze site als aanmoediging bij wie net als ik beducht is voor de technologische hoogstandjes van dit toestel dat in feite puur op kwaliteit en comfort gericht is. Vooraf wil ik echter kwijt dat mijn toestel werkt met enkel vaste verbindingen -geen Wifi dus- waarvan ik weet dat draadloos ofwel kan storingen geven in het radiotoestel ofwel in andere toestellen opgesteld in dezelfde ruimte. Dit houdt in dat men kabels, of snoeren zo men wil, moet gebruiken, en buiten dus van de beste soort, zoals de kabelmaatschappijen gebruiken. Laat u niet leiden door gierigheid, want de gierigheid bedriegt de wijsheid, zoals een Vlaams spreekwoord zegt. Ik zal het ook enkel hebben over FM, DAB+ en internetradio. De andere mogelijkheden van het toestel interesseren me voorlopig niet en worden tenandere in bovenstaande recensie ruim uit de doeken gedaan. Ongetwijfeld bestaan er nog betere toestellen maar die kosten dan het dubbele of meer van de prijs van deze Sangean waarvan ik overigens hoogst tevreden ben qua ontvangst-en geluidskwaliteit. Omdat FM toch verdwijnt binnen luttele tijd heb ik geen speciale splitter meer gekocht die toelaat de kabel-FM en DAB+ op eenzelfde antennepunt te bevestigen. FM ontvang ik nu draadloos, in beperkte mate (vermits ik de kabel wegnam) maar ik kan al de binnenlandse zenders ontvangen via DAB+ en de buitenlandse via internet. Dus wat zou het. Wat ik nu even aan buitenlandse zenders mis bij FM heb ik al van internet gehaald en opgeslagen als voorkeurszenders. Ik heb de DAB+ antenne direct op het bevestigingspunt gevezen (geschroefd red.) en mijn ontvangst is uitmuntend. Voor perfecte ontvangst moet men de hoogte in – mogelijk zoals ik, op de vensterbank van het eerste verdiep met VRIJ uitzicht in de richting van de zendmast. Klachten zijn dan onbestaande. Ik heb 98% signaalsterkte doorheen de ruit, want dat is het voordeel van DAB+ : er is signaal of er is geen signaal, en als het er is, is het voluit! Alle zenders worden automatisch gescand in zeer korte tijd. Van DAB+ kon ik binnen de kortste keren mijn 1O ( geen vijf!) liefste zenders opslaan via de presets van de afstandsbediening. Zij krijgen allen een geel sterretje en een nummer van 1 tot en met 1O. Hetzelfde geldt voor de voorkeurszenders onder de internetradiozenders; die moet men een na een gaan opzoeken eerst per continent en dan per land, en dan opslaan, steeds via de afstandsbediening raakt men ook daar tot 10.
  Mijn groot probleem was -niet zodanig- het VINDEN van FAVORIETEN hetzij in Europa – per land, of per CONTINENT – ook weer per LAND natuurlijk, maar evenzeer per GENRE : hoe ze VAST te leggen, en nadien weer op te roepen. Dàt was mijn grootste probleem waarvoor ik na maanden weer beroep heb gedaan op mijn verkoper, de heer SANDER. Want dit kan niet zonder behulp van de computer en dat maakte me bang. De heer Sander heeft me bondig maar helder, de stappen hiertoe opgelijst en ik geef ze hieronder getrouw weer voor wie er interesse voor heeft. Eerst de radio aanzetten op internetradio.
  En de computer moet natuurlijk aanstaan klaar om op internet te gaan.

  1) Ga naar HELP in het internetradio MENU. ( Dus eerst MENU en dan HELP.)
  2) Ga naar de website die daar staat aangegeven : https://smartradio.frontier-nuvola.net/
  3) Maak daar een account met uw emailadres en een wchtwoord.
  4) Als dat gedaan is weer naar de radio naar HELP
  5) Daar staat een code voor een periode van 10 minuten : afschrijven en terug naar de computer.
  6) Daar die code in uw online account ingeven en klaar.
  Vanaf dan kan u vanaf uw radio onbeperkt favorieten toevoegen.

  Men kan daar hoogst waarschijnlijk best mee aan de slag, als goed verstaander,maar met die ontechnologische kop van mij was ik nog bang verloren te lopen, en daarom ben ik nog te rade gegaan bij de recensent van hierboven, de heer Emiel van Duijnen die mij met zeer veel geduld, van naaldje tot draadje het onderstaande heeft medegedeeld.

  – Ga naar https// smartradio.frontier-nuvola.net/
  Verschijnt het volgende :
  OR, SIGN UP WITH YOUR EMAIL ADDRESS
  FULL NAME
  EMAIL ADDRESS
  PASSWORD
  PASSWORD CONFIRMATION
  I AGREE TO THE TERMS OF SERVICE AND PRIVACY POLICY AND COOKIES PPOLICE
  I WOULD LIKE TO RECEIVE OFFERS AND NEWS ABOUT PRODUCTS AND SERVICES FROM FRONTIERS SMART TECHNOLOGIES AND ITS PARTNERS BY EMAIL.
  SIGN UP.
  Deze zaken vul je in : Naam, emailadres, wachtwoord.
  Dit wachtwoord moet vervolgens ter confirmatie een tweede maal ingetypt worden.
  Vervolgens akkoord met de voorwaarden aanklikken.
  Schrijf je wachtwoord even op (tegen vergetelheid)
  Ik kreeg (schrijft Emiel) binnen luttele minuten een mail retour om mijn account te activeren.
  ” Hello, Emiel,
  Confirm your emailaddress by clicking the mail below. We may need to send you important information about our service, so it is important that we have an accurate emailaddress.
  Nadat ik dit had aangeklikt kon ik inloggen met mijn emailadres en kersvers wachtwoord.
  Log nu in.
  Daarna naar de WFT-3 radio.
  Er verschijnt inderdaad een een CODE die 10 minuten geldig is. (in feite is het wat meer.)
  Die direct opschrijven want ze verdwijnt weer snel. (Maar je ziet ze weer terug als je op de radio op BACK drukt.)

  Op de website nu -op de computer- kun je nu + connect new device aanklikken.
  Vervolgens wordt er om een access code gevraagd.
  Deze intikken en even wachten tot “VALID ACCESSCODE ” verschijnt .
  Daaronder kan je je radio een naam geven (Radio Hilaire, of wat ook).
  Wanneer dit gedaan is moet je wellicht weer inloggen.
  Dan weer naar de WFT-3 ( kort)
  En ga naar STATIONS / OP ” ALLE GENRES “klikken.
  Dan verschijnt op het computerscherm een alfabetische lijst waaronder op O het woord OPERA .
  Op OPERA klikken en er verschijnen 55 stations.(Hilaire is operafreak: vandaar).
  Het land van herkomst, en rechts een kolom met de weergavekwaliteit.
  Kies bij voorkeur stations met 128 kbp/s of hoger.
  Emiel koos voor ABC Opera (België) en Miled Music Opera (Mexico (256kbp/s.)).
  Deze kies je door op het bijhorend hartje te klikken helemaal rechts.
  Er wordt dan een pagina geopend met een beschrijving van wat op dat ogenblik wordt uitgezonden.
  Klik onderaan bij radio Hilaire (of wat je had opgegeven) in het vakje zodat er een V (vinkje) verschijnt .
  Vervolgens onderaan ter bevestiging of bewaring op SAVE klikken.
  ”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””’
  Dan, om te kijken of het gelukt is controleren op de afstandsbediening .
  daar op MAIN MENU klikken.
  Internetradio selecteren.
  Station LIST selecteren.
  My favourites selecteren.
  En jawel ABC Opera staat in de lijst.
  Wissen gaat eenvoudig : op het rode prullenbakje klikken en bevestigen zoals ik met ABC – Opera gedaan heb.

  Tot zover de aanwijzingen van de recensent Emiel waarvoor hartsgrondige dank.
  Ik hoop dat ik alles juist heb.
  Wellicht kan bovenstaande laatste controle ook direct op de radio.

  Toen ik het deed was ik zo gelukkig met het vinden van 55 operastations wereldwijd dat ik besloot ze alle 55 op te slaan als ” MIJN FAVORIETEN ” .Toen ik halverwege was, waren mijn 1O minuten natuurlijk allemaal op en verdwenen de 55 wereldwijde operastations van het computerscherm.
  ik heb dan een nieuwe code voor 1O minuten moeten aanvragen op de radio en heb dan het scherm met de 55 operastastions teruggekregen zodat ik de rest kon opslaan. Als ik er weer van wil wissen moet ik dat weer via de computer doen. Blijft alles zoals het is heb ik geen computer meer nodig. Alles zit in de radio. Wil ik nieuwe Favorieten toevoegen moet ik weer de procedure volgens genre en soort en volgens continent aangeven. Alles herbegint dan weer. Eenmaal de koudwatervrees overwonnen is het wel boeiend. Er blijven nog 2OO mogelijkheden om favorieten op te slaan! Dit is dus maar een begin. ik gun mezelf nu wat rust. En alle zenders, voorkeurszenders en Favorieten verschijnen direct als men ze aanklikt, geen ruis, geen storingen. Ik ben gelukkig met mijn aankoop, wellicht ook omdat ik goed signaal heb van DAB+ en vaste verbindingen. Ik spreek gewoon uit eigen ervaring.
  Met dank aan de heer Sander van De radiowinkel.nl en de heer Emiel voor hun onschatbare deskundige hulp.

  Hilaire

  Reply

 4. Avatar
  March 31, 2020

  Hilaire, dank u voor uw uitgebreide reactie.
  Ondertussen ben ik bezig met een speciaal artikel over het instellen van de favoriete internetradio zenders van de tuner. Een apart artikel want deze mogelijkheid is toepasbaar op een hele reeks tuners van verschillende merken. Alle tuners die gebaseerd zijn op micro elektronica van Frontier Silicon zijn via de website https://smartradio.frontier-nuvola.net/ in te stellen. Er moet een account aangemaakt worden met een geldig email adres en er moet een wachtwoord verzonnen worden. De code die op de radio verschijnt moet op dit account ingegeven worden om de radio aan te melden. Dit hoeft slecht eenmalig te gebeuren. Beste Hilaire, dat heeft u keurig gedaan. Dat uw voorkeurszenders “verdwenen” heeft waarschijnlijk gelegen aan het feit dat de webpagina zichzelf afsluit na een paar minuten inactiviteit. U kunt dan gewoon uw email adres weer invullen en uw wachtwoord en u bent terug bij uw favorieten. Steeds een nieuwe code invoeren is dus echt niet nodig. Die 10 minuten geldigheid heeft u dus alleen nodig om uw radio te introduceren bij de Nuvola website. Nogmaals: Ik zal uitvoerig terugkomen op dit gebeuren in een speciaal artikel omdat dit interessant is voor iedereen die een radio heeft met een Frontier Silicon chip.

  Reply

 5. Avatar
  March 31, 2020

  Zeer van harte dank om uw superviserende en corrigerende reactie, geachte Emiel. Ik neem ze volkomen ter harte en ben ervan overtuigd dat nog vele mensen weldra groot voordeel zullen halen uit uw en Sander’s deskundigheid, wanneer FM volledig van de kabel zal verdwijnen en een degelijke DAB+ en internetradio noodzakelijk zullen worden. Ik kijk nu al uit naar uw komend speciaal artikel omtrent http/s smartradio.frontier-nuvola.net. Het zal ongetwijfeld een grote hulp betekenen voor talloze personen die onvermijdelijk, net als ik, hun grenzen zullen moeten verleggen om mee te kunnen met de nieuwe soort radio.

  Reply

 6. Avatar
  April 03, 2020

  Beste Emiel, dank voor de uitgebreide review. Graag zou ik het volgende willen vragen. Omdat de kwaliteit van Spotify niet voldoet, heb ik een Tidal abonnement. Volgens een winkel waar ik dit apparaat wil kopen, wordt Tidal ook ondersteund. Maar ik zie dit op internet nergens bevestigd. Weet u of dit klopt? Bij voorbaat dank.

  Reply

 7. Avatar
  July 22, 2020

  Hallo Robert

  Tuurlijk verdwijnt FM radio, zo werkt de commerciële markt net als bij de Tv het analoog verdwijnt om de zo veel jaren wordt alles opgeschud net als bij de computer markt wat al vaker is gebeurd voorbeeld toen kwam usb en kon je de oude spullen niet meer gebruiken geld geld geld heeft allemaal een rede.

  En kan je de oude apparatuur weg gooien of weer dure omvormers kopen als die bestaan net als bij hdmi beeld is daar nieuwe markten in aangeboord.
  Goedkope en hele dure oplossingen wat met kwaliteit te maken heeft om oude consoles op moderne schermen te gebruiken zo maar voorbeeld.

  Ja van mij hoeft ook niet hoor blijft aan de gang dat is de rede dat de mens de aarde vernietigd Tech tech en nog eens tech en geen van die grote bedrijven betaald belasting.

  Reply

 8. Avatar
  February 28, 2021

  In Rotterdam is Ziggo eind februari 2021 gestopt met het doorgeven van FM via de kabel. Mijn Quad tuner is daarmee vrijwel waardeloos geworden. Ik zag op de website van radiowinkel.com een aantal tuners. Graag verneem ik welke tuner een voorkeur verdient. Mijn voorkeur gaat uit naar een 43 cm DAB+ – Internet stereotuner. Ik kwam tegen: Technisat digitradio 143, de Soundmaster IR 45SW, de Hama DIT 2006 BT, de Hama 2105 SBTX, Hama 2100 MSBT, de Imperial I 500 BT en de Sangeon Fusion 600 (WFT-3). Wie o wie wil mij op weg helpen met te kiezen.

  Reply

  • Avatar
   February 28, 2021

   Echt jammer dat al die mooie FM tuners (bijna) waardeloos zijn nu het FM signaal van de kabel verdwenen is. Je kunt natuurlijk zelf een antenne installeren maar dan is de keuze ook niet reuze en de ontvangst in grote delen van het land onder de maat. Dit is de reden dat ik vorig jaar mijn mooie ARCAM tuner heb weggedaan. Ik heb toe twee tuners ter review gehad: de Hama 2100MSBT en de Sangean Fusion600. De Sangean is gebleven en bevalt nog steeds uitstekend. Qua geluidskwaliteit is er weinig tot geen verschil tussen de twee. De Sangean heeft een mooiere afwerking en heeft 5 voorkeuze toetsen op het front waar ik blij mee ben. Mocht je Bluetooth belangrijk vinden, dan kun je beter voor De Hama gaan. De nieuwere Hama 2105SBTX heeft ook een bluetooth zender aan boord zodat je je draadloze oortjes, hoofdtelefoon of speaker kunt gebruiken.

   Reply

 9. Avatar
  March 01, 2021

  Dank voor je snelle reactie. Voor jouw informatie ik speel met Quad FM4, Vorversterker Quad 34 en eindversterker de 606. De Quad elektrostaten Els 63 en Draaitafels: de Linn Sondek LP 12 en een Thorens.

  Vriendelijke groet,
  Martin

  Reply

 10. Avatar
  March 01, 2021

  Dat is een mooie set… Wellicht een idee om ook eens naar een mooie streamer van NAD (BluOS) of Cocktail Audio te kijken.

  Reply

 11. Avatar
  August 09, 2021

  Kan de NAD streamer FM/DAB+ en internetradio weergeven?
  Ik weet niet precies wat de term streamer betekent.
  Kan iemand mijn vragen beantwoorden?
  Verneem het graag.

  Reply

  • Avatar
   November 09, 2021

   Streamer: interface die digitale content van netwerk of internet doorgeeft. De NAD streamer kan internetradio doorgeven en geen DAB+ of FM. Stations van deze twee kun je echter allemaal (en nog veeel meer) op de internetradio vinden. Radio1 luister ik bv. thuis altijd met de Sangean maar ik kan het ook met m’n NAD Bluesound streamer.
   Sorry voor de late reactie overigens.

   Reply

 12. Avatar
  November 09, 2021

  Hallo Emiel. Zou je mij kunnen zeggen wat ik fout doe? De equalizer werkt namelijk niet bij mij. Ik kan elke preset nemen of de instelling zelf veranderen, maar er is totaal geen hoorbaar verschil.
  Wat doe ik fout of wat is er niet goed?
  Dank je alvast.

  Reply

  • Avatar
   November 09, 2021

   Even met een koptelefoon proberen, daar hoorde ik destijds wel verschil. Verder heb ik niet meer info dan in de gebruiksaanwijzing staat. Zelf heb ik m altijd op neutraal staan.

   Reply

  • Avatar
   November 09, 2021

   Toch even gecheckt: Ik hoor inderdaad ook geen verschil met de equalizer. Niet via de analoge rca en ook niet via de optische digitale uitgang. Nogmaals: probeer de koptelefoonuitgang. Als je het verschil daar de moeite waard vindt, dan zou je de tuner via deze uitgang op je versterker kunnen aansluiten. Zelf vind ik dat niet interessant, als de toon wil regelen dan doe ik dat met mijn voorversterker.

   Reply

<