Test: Sound By Sweden Nitro-X – Draadloze hoofdtelefoon met noise cancelling

DNA

Sound by Sweden is een merk van de firma Jenving, heel verassend, uit Zweden. Jenving is bekend van het andere merk dat zij voeren: Supra Cables. Dit is een gevestigde naam in de audiowereld. Met name de LoRad voedingskabels zijn bekend omdat het de enige kabel in zijn soort is met een volledige Europese veiligheidsgoedkeuring. Onder de naam Sound by Sweden heeft Jenving een lijn oortjes en hoofdtelefoons op de markt gezet. De draadloze hoofdtelefoon uit deze productlijn heeft de naam Nitro-X. 

Uitpakken

Het uitpakken voldoet in dit geval aan de verwachtingen van een product in deze prijsklasse. De doos is aan alle kanten bedrukt: overwegend in het zwart met op de zijkanten gele accenten. Op de voorzijde staat de Nitro-X afgebeeld met daarboven in zilverkleurige letters het opschrift “Active Noise Cancelling | Transparency Mode”, eronder de type aanduiding “Nitro-X”, “Hybrid ANC” en “Powered  by Supra”. Verder vallen een keurmerkje dat “Upgraded Bestseller” vermeldt en een sticker met verwijzingen naar Zweedse audiobladen op. Op de onderzijde staat een tekening van de hoofdtelefoon en de meegeleverde accessoires; ook zien we hier een barcode, de onvermijdelijke keurmerken en het opschrift “Designed and developed in Sweden”. Dit verraadt meestal het feit dat de productie ergens anders dan in het genoemde land plaatsvindt. Op beide zijkanten staat het logo van en de merknaam Sound by Sweden. Ook vinden we hier het opschrift “Made with military DNA”. Op de bovenkant staat nog een verwijzing naar defensie: “Supra fulfills the military standards of the Swedish Air Force”. De achterzijde vermeldt de meeste informatie: hier zijn voorzien van pictogrammen alle eigenschappen en mogelijkheden opgesomd. Tevens treffen we hier een bovenaanzicht van de Nitro-X aan en een opengewerkt detail van een van de oorschelpen voorzien van uitleg over het voor de oorkussens gebruikte materiaal: “Supra Breath Tex”.

Aan het cellofaan te oordelen heeft importeur Viertron mij een ongebruikt exemplaar toegestuurd. Na deze verzegeling verbroken te hebben, begint het eigenlijke uitpakken. Zodra de deksel en de bodem van de prima verzorgde doos van elkaar gescheiden zijn, wordt een zwarte ovalen etui met een draaglusje zichtbaar. Het etui voelt stevig aan en is bedrukt met de merknaam en het logo. Voorzichtig open ik de rits die bijna de gehele omtrek omvat. De Nitro-X ligt in opgevouwen toestand te wachten. In het deksel van het etui zit een netje met de toebehoren: een oplaadkabel (usb A – usb C), een minijack kabel (recht – haaks), een vliegtuigplug en een klein boekje. Het kleine boekje bevat de gebruiksaanwijzing in het Zweeds en Engels. 

Vormgeving

 

Wanneer ik de Nitro-X voor het eerst beetpak, is het eerste woord dat in me opkomt “stealth”. Het geheel ziet er functioneel en onopvallend uit. In dit ontwerp is geen plek voor extravaganza. Alles is van kunststof en is zwart. Het hele apparaat heeft een zijdeglans, behalve de logo’s van Sound by Sweden op beide oorschelpen. Deze zijn in zwart hoogglans en contrasteren subtiel, voor zover mogelijk bij zwart op zwart. Boven op de hoofdbeugel is de merknaam te vinden. Aan de binnenkant van de oorschelpen kom ik zeer groot de letters L en R tegen om aan te geven wat links en rechts is. Dit vind ik mooi gevonden: op de meeste hoofdtelefoons is dit met zeer kleine letters of met wit en rood aangegeven. Bij nadere inspectie blijken er op de binnenkant van de hoofdband ook een kleine L en R te staan, ditmaal in onopvallend bas reliëf. Wanneer de hoofdband van de Nitro-X versteld wordt, komt er een zilverkleurige metalen strip tevoorschijn die je tegemoet glimt. Niet echt een keuze die getuigt van militair DNA… Mooi detail is dat de strip voorzien is van een schaalverdeling. Aan de binnenzijde is de hoofdbeugel deels gevoerd met een zwart kunstlederen kussen. De kussens van de oorschelpen voelen zeer luxe aan en zitten heerlijk. Volgens de verpakking zijn er voor de oorkussens speciale materialen gebruikt die “oorbroei” tegengaan, vuil en waterafstotend zijn en een goede geluidsisolatie garanderen. De oorkussens zijn in goede verhouding met de klemming van de hoofdband. De Nitro-X zit dan ook stevig maar comfortabel op het hoofd. De oorschelpen kunnen zowel naar binnen scharnieren als draaien zodat de Nitro-X erg klein of juist plat te vouwen is. Er is bij het ontwerp goed gekeken naar hoe de Nitro-X in reisbagage past en dat ook overleefd. De druktoetsen op de rechteroorschelp voelen redelijk solide aan. Het gebruikte zwarte plastic voelt met zijn subtiele ruwheid “geborsteld” aan en geeft samen met de mooie afwerking de indruk dat we met een kwaliteitsproduct van doen hebben.    

Mogelijkheden en Bediening

De Nitro-X is met bluetooth te verbinden met een geluidsbron. Met de microfoon in de rechteroorschelp kan er gebeld worden en kunnen de spraakassistenten Siri en Google gebruikt worden. Ook is er voorzien in een noise cancelling systeem met twee standen. Dit alles is te bedienen met drie drukknoppen die allemaal op de rechteroorschelp geplaatst zijn. Drie ledjes geven de status van de verschillende functies aan. Een van de drie ledjes zit op de linkeroorschelp en geeft de laadstatus aan. Deze bevindt zich naast de usb-c poort die gebruikt wordt om de Nitro-X op te laden. Terug naar de rechteroorschelp. De bediening is aangenaam simpel met de drukknoppen. Bij de Nitro-X hoeft er niet over de oorschelp gestreken te worden om duidelijk te maken wat je wilt. Ter bevestiging van de commando’s is er een stem hoorbaar die in het Engels meldt wat er veranderd is aan de instellingen. Wanneer het volume de min of max heeft bereikt, klinkt er een subtiel piepje. Al met al is de bediening zeer gemakkelijk. Ook onderweg.

Luisteren

Voor de (draadloze) luistertest heb ik de Nitro-X via bluetooth met de volgende apparaten gebruikt: een Bluesound Node X streamer, een Sangean WFT-4 tuner en een Pioneer XDP-30R portable audio player. Tijdens de langere luistersessies werd ik aangenaam verrast door het uitstekende draagcomfort. Ook na anderhalf uur is er geen sprake van “oorbroei”. De toegepaste materialen in de oorkussens doen wat ze moeten doen en verhouden zich goed met de klemming op het hoofd. Bij geen van de bronnen is er na langere tijd sprake van “luistermoeheid”. De geluidskwaliteit van de Nitro-X is ruim voldoende om de kwaliteitsverschillen van de drie verschillende bronnen te laten horen. Hoewel het geluid van de Sangean WFT-4 prima is, hebben de Node X en de Pioneer portable meer te bieden. Het geluid van de laatste twee is grootser en minder blikkerig dan dat van de Sangean. 

De Nitro-X is een muzikale hoofdtelefoon die qua weergave een tikkeltje aan de warme kant is. Toch is het geluid nauwkeurig, snel en gedetailleerd. Het karakter van deze hoofdtelefoon zal een grote groep muziekliefhebbers aanspreken.

Bedraad

De Nitro-X wordt geleverd met een minijack kabel en is voorzien van een minijack ingang op de rechter oorschelp. Aan de meegeleverde kabel is duidelijk te zien dat moederbedrijf Jenving hier een reputatie hoog te houden heeft. Uiteraard is de kabel van Supra. Hoewel dun, voelt de kabel hoogwaardig aan. De zwarte platte kabel is  is aan beide uiteinden subtiel voorzien van de opdruk “Supra Cables”. Hoewel ik niet denk dat de kabel vaak gebruikt zal worden, daar koop je geen draadloze versie voor, kan het natuurlijk handig zijn. Wanneer ik de Nitro-X bedraad aansluit op de Pioneer portable player hoor ik enig verschil met de bluetooth verbinding. Het lijkt of de prestaties bedraad net wat beter zijn: het geluid is meer open.

Active Noise Cancelling

Als audiofiel heb ik van oudsher een broertje dood aan alles wat het oorspronkelijke geluidssignaal manipuleert. Dit is veroorzaakt door goedkope home theater versterkers uit de jaren negentig en vroege versies van noise cancelling. Ondertussen ben ik er via de hoofdtelefoons en in-ears van mijn zoons achter dat er grote stappen zijn gemaakt sinds ik in 2015 een review schreef over de Radio Silenz Hoofdtelefoon van Tivoli Audio. Waar ik de noise cancelling toen weinig meerwaarde vond hebben, is die er nu zeker. Tijdens een autorit zet ik de noise cancelling aan. Gelijk hoor ik het gezoem van de auto niet meer; het praatprogramma op de radio hoor ik nog wel door de muziek heen die ik zachtjes heb spelen op mijn player. De geluidskwaliteit wordt negatief beïnvloed door de noise cancelling: het geluid wordt dunner maar is zeer zeker nog acceptabel. De Noise cancelling heeft een speciale stand die bedoeld is om storend geluid weg te filteren terwijl gesprekken nog wel hoorbaar zijn. Voor dit alles heeft de Nitro-X vier ingebouwde microfoons ter beschikking. Wat ook zeker helpt bij het buitenhouden van storend omgevingsgeluid zijn de uitstekend passende oorkussens die voor een zeer goede afsluiting zorgen, ook wanneer je een bril draagt zoals ik.

Handsfree bellen

Handsfree bellen gaat goed met de Nitro-X. Ik heb mijn zoon mij laten bellen; eerst met de Nitro-X en daarna ter vergelijking met zijn Sony WH-1000XM3. De microfoon van de Nitro-X is prima. Mijn zoon is goed te verstaan. Wel is zijn stemgeluid net iets blikkeriger dan wanneer hij mij belt met zijn Sony. 

Accu

Deze hele test is overigens gedaan met een enkele acculading. De usb-C laadkabel is een keer gebruikt toen de Nitro-X uitgepakt werd. Wellicht was dit niet eens nodig. De accuduur is zeer goed te noemen, een keiharde duurtest heb ik echter niet gedaan.

Conclusie

De Nitro-X kost 189 euro en heeft daarmee een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Mijn zoon wil ‘m niet verruilen voor zijn Sony WH-1000XM3, die doet alles net iets beter. Deze is wel vijf tientjes duurder dus die vergelijking is niet helemaal eerlijk. Qua klank is de Nitro-X zeer prettig en zal in combinatie met de uitstekende afwerking en de ingetogen vormgeving een allemansvriend zijn. De Nitro-X scoort op alle vlakken ruim voldoende maar blinkt uit in draagcomfort. Hij zit echt lekker! Het is een fijne hoofdtelefoon voor mensen die van kwaliteit zonder poespas houden. Bij de Nitro-X hoef je niets in te stellen met een app: die is er niet. De accuduur is ruimschoots voldoende om tijdens een weekendje weg een lader te vergeten. Het mooie etui en de bijgeleverde kabels maken de deal helemaal compleet.

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<