Test: SANGEAN WFT-4 Internet/DAB+/FM- Tuner met veel extra’s

Sangean Electronics Inc. is een Taiwanees elektronica-bedrijf met een fabriek in China. Sangean is vooral bekend vanwege korte golf radio’s en digitale radio’s. Het bedrijf is sinds 1974 actief en is wereldwijd een gevestigde naam. Naast elektronica onder de eigen merknaam produceert het ook radio’s voor Roberts en deed dat in het verleden ook voor o.a. Siemens, Panasonic, Braun en Grundig.

Sinds drie jaar ben ik de enthousiaste en meer dan tevreden gebruiker van een Sangean tuner. Deze tuner is bekend onder de naam WFT-3 of Fusion 600. Destijds heb ik deze tuner uitvoerig getest en heb ik er een uitgebreid testverslag over geschreven. Op dit artikel kregen we destijds overwegend positieve reacties van andere gebruikers. Ondertussen heb ik er twee in gebruik: een thuis en een op het werk. Ik ben dus zeer goed bekend met de WFT-3. 

Niet meer leverbaar: WFT-3

Al enige tijd was de WFT-3 niet meer te vinden op de website van Sangean. De WFT-3 is een bouwsteen voor een hifi installatie. Daarom is dit model een beetje een vreemde eend in de bijt in het Sangean programma. Dat bestaat hoofdzakelijk uit allerlei radio’s met een ingebouwde luidspreker. Omdat ik zo tevreden ben over deze tuner die toch wat doordachter en degelijker is dan veel concurrenten, zou ik het erg jammer vinden wanneer Sangean stopt met produceren van een tuner die in een stereo set gebruikt kan worden. Tijd om eens te mailen naar Sangean Europe, gevestigd in Venlo. Daags na het versturen van mijn mail kreeg ik antwoord. Sangean moet de productie van de WFT-3 staken omdat de gebruikte internet/DAB+ module niet meer leverbaar is. Deze module, de Frontier Venice 6.5, is het brein van het apparaat. Fabrikant Frontier Silicon heeft deze vervangen door de opvolger Venice X. 

Opvolger: WFT-4

De Venice X chip is de basis geworden van de opvolger van de Sangean WFT-3 die, heel verrassend, de naam WFT-4 meegekregen heeft. Op de website van Frontier is te lezen dat deze chip meer mogelijkheden heeft dan haar voorganger. Er is ondermeer voorzien in bluetooth en er worden meer streamingdiensten ondersteund. Ook is er een nieuwe app ontwikkeld voor deze chip. Desgevraagd liet Sangean al weten dat de nieuwe WFT-4 meer opties heeft dan haar voorganger. In de database van device.report is de WFT-4 te vinden en de specificaties zijn veelbelovend. UniqueRadio heeft het aanbod van Sangean aangegrepen om als eerste in Nederland een WFT-4 uit te proberen.   

De WFT-4 is een digitale tuner die uit de lucht digitale DAB+ en analoge FM radio kan ontvangen. Via Wi-Fi of netwerkkabel dient de WFT-4 als internet radio of streamer. Muziek streamen van de eigen NAS kan ook. Analoog is er de mogelijkheid geluid via een minijack op het front, of via een lijningang aan de achterzijde af te spelen. Digitaal geluid kan via een optische ingang op de achterzijde of draadloos met bluetooth afgespeeld worden.  

Uitpakken

De Sangean WFT-4 is verpakt in een bruine kartonnen doos. Hierin zit een tweede bruine doos met eenvoudige opdruk. De tuner zit keurig ingeklemd tussen twee kartonnen vulstukken. Behalve de tuner zelf, zit er een afstandsbediening (incl. batterijen) en een netsnoer in doos. Een instructieboekje ontbreekt helaas. Dat was nog niet klaar. Het exemplaar dat voor mij staat is dan ook een pre production sample

Aansluiten en set up

De WFT-4 heeft veel aansluitmogelijkheden die niet allemaal gebruikt hoeven te worden. Om te beginnen zijn er drie uitgangen: een analoge RCA-lijnuitgang en twee digitale uitgangen (optisch en coaxiaal). Het eenvoudigste scenario is de tuner via WiFi verbinden met een router en via bluetooth met een luidspreker of een hoofdtelefoon. De enige draad die dan overblijft is het netsnoer.  De achterzijde van de WFT-4 is keurig verzorgd. Er kunnen drie antennes bevestigd worden die alle drie ook meegeleverd zijn: voor de FM/DAB+ radio, voor het WiFi netwerk en voor het ontvangen en uitzenden van bluetooth signalen. Alle drie deze antennes kunnen desgewenst weggelaten of vervangen worden door andere opties. Van links naar rechts vinden we de netspanningsaansluiting, een LAN aansluiting voor het bekabelde netwerk, een coaxiale en een optische digitale uitgang, een optische digitale ingang, een analoge lijningang (AUX-2) en een analoge lijnuitgang. Op de voorzijde zit ook nog een lijningang (AUX-1); dit is een 3,5mm minijack. Je kunt dus gerust zeggen dat de WFT-4 connectiviteit in overvloed biedt.

Na het uitpakken heb ik de tuner op de keukentafel gezet en heb ik deze via WiFi met mijn thuisnetwerk verbonden. Dankzij het duidelijke set up menu, dat ook in het Nederlands beschikbaar is, gaat dit zonder problemen.et behulp van de afstandsbediening en het set up menu, helaas niet in het Nederlands, was dit zo gepiept. De DAB+/FM antenne kan afgekoppeld worden door twee kruisschroefjes los te draaien en het plastic kapje te verwijderen. Hierna kan de antenne die met een wartelmoer vastzit verwijderd worden. Hier is een steeksleutel voor nodig. Er komt een vrouwelijke F-connector vrij die de mogelijkheid biedt een eigen antenne te gebruiken.

Na de “keukentafelopstelling” sluit ik de WFT-4 aan op de stereoset. Bovenop mijn vertrouwde WFT-3 is er nog ruimte. Met een ethernetkabel sluit ik de tuner aan op mijn netwerk. De analoge uitgang verbind ik met mijn voorversterker en de twee digitale uitgangen met mijn twee dac’s. De optische digitale ingang verbind ik met mijn streamer. De analoge ingang op de achterzijde sluit ik aan op de lijnuitgang van mijn voorversterker. Na het netsnoer voor de tweede keer ingeplugd te hebben kan het testen beginnen.

WFT-3 en WFT-4 (boven)

Vormgeving en bediening

De Sangean WFT-4 ziet er exclusiever en moderner uit dan zijn voorganger de WFT-3. Hij past prima tussen componenten die veel meer kosten. Het apparaat heeft vier antislip voetjes en een zwarte metalen behuizing in het traditionele 43 centimeter formaat. De achterzijde is met de talrijke aansluitingen en drie antennes vol maar toch overzichtelijk. Het front is een zwarte metalen plaat met een geborsteld lijnenpatroon over de lengte. Links van het display vinden we de aux ingang (mini jack 3,5mm.), precies op dezelfde plek waar de WFT-3 en hoofdtelefoonaansluiting had. Op de linker bovenhoek staat de merknaam “Sangean” in zilverkleurige reliëf letters. Net als bij de voorganger is er geen type aanduiding te vinden op het front. Het kleurendisplay is een TFT scherm achter een overmaats venster. De beelddiagonaal is een royale tien centimeter. Alle informatie wordt mooi scherp weergegeven met oranje als basiskleur voor de aanduidingen en bijschriften. De meeste internet radiostations zenden een logo mee dat in kleur weergegeven wordt. Rechts van het display zitten twee rijen van zeven tiptoetsen. Deze ronde toetsen hebben een fraaie zilverkleurige rand. We beginnen met de bovenste rij en van links naar rechts. De eerste drie toetsen zijn bedoeld om de bluetoothzender te bedienen: de tweede heeft een verlichte ring om aan te geven dat er een verbinding is gemaakt. de eerste en derde zijn om het volume te regelen. De vierde toets is bedoeld om het geluid uit te zetten (mute), De vijfde toets is om het menu voor selectie van de bron te laten zien, de zesde om informatie te tonen op het display. De zevende toets is de aan / standby knop. Deze laatstgenoemde knop heeft in de standby stand een witte lichtring. Deze toets had ik voor de duidelijkheid liever links op het apparaat gezien en niet in een rij. We gaan naar de onderste rij en weer van links naar rechts. De eerste vijf toetsen dienen om per radiosoort vijf voorkeuzezenders op te slaan. De eerste vier zijn multifunctioneel. De eerste drie dienen om te navigeren door de content van via bluetooth verbonden bronapparaten zoals smartphones. De vierde wordt gebruikt om bluetooth apparatuur te verbinden. De vijfde toets heeft geen extra functies en dient alleen om voorkeuzestation 5 te kiezen. De zesde toets dient om het menu te betreden of te verlaten. Met de zevende toets “back”, kan een druk op de knop  weer ongedaan gemaakt worden. De grote draaiknop rechts heeft een fraaie wit verlichte ring. Door aan deze knop te draaien kunnen opties geselecteerd worden in het menu en vervolgens bevestigd worden door op de knop te drukken. Wanneer de radio gewoon speelt worden met een druk op deze knop de logo’s van de zenders vergroot getoond. Jammer dat het uitgangsvolume niet geregeld kan worden met deze draaiknop.

Afstandsbediening

Veel van deze functies vinden we overigens ook terug op de sober vormgegeven afstandsbediening. Deze ligt lekker in de hand en ziet er door de antracietkleur sober en strak uit. Ik vind deze afstandsbediening minder handig dan die van de WFT-3. Dit komt omdat de keuzetoetsen per bron zijn vervallen. De infraroodzender is vrij sterk: commando’s komen over wanneer je de afstandsbediening op een tegenoverliggende muur richt. 

 

Oktiv en Undok: smartphone als afstandsbediening

De Venice X module biedt andere mogelijkheden dan haar voorganger maar of die allemaal gebruikt gaan worden hangt af van de afnemer, in dit geval Sangean. Op de website van Frontier is te lezen dat de Undok app nog steeds gebruikt zal kunnen worden. Sommige merken zoals Teufel, Como Audio en Technisat hebben eigen versies van Undok: wellicht komt Sangean daar ook een keer mee. Op het apparaat zelf kun je (per soort radio) vijf voorkeurszenders opslaan. Op de afstandsbediening zijn dit er tien en met de app zijn dit er veertig. Een bron kiezen gaat het gemakkelijkst met de Oktiv app: hier staan de mogelijkheden onder drie kopjes: FM, DAB+ en internetradio onder “radio”, podcasts, Amazon, Deezer en Spotify onder on-demand diensten en bluetooth, AUX in 1 en 2 en optical in onder “invoer”. De bluetooth zender is op de app nergens te vinden. Helaas is het niet mogelijk om de WFT-4 aan te melden op de speciale website van Frontier waar internetradiostations gezocht, als favoriet opgeslagen en gedeeld kunnen worden met andere tuners en radio’s die met Frontier werken. Met mijn twee Sangean WFT-3 tuners, Pinell Supersound II+ en Audisse Shirudo maak ik hier veel gebruik van. Ik vind het dan ook jammer dat mijn “familie” op dit platform niet uit te breiden is met de WFT-4.

Media tiental

De Sangean WFT-4 is een veelzijdig apparaat: er zijn tien mogelijkheden om content te beluisteren.

Wanneer er op de toets “mode” gedrukt wordt, verschijnt het bronkeuzemenu op het display. Het is geen veld maar een rij met pictogrammen. Wanneer er aan de grote draaiknop rechts gedraaid wordt, komen alle pictogrammen voorbij. Het pictogram dat in het midden staat wordt iets vergroot en kan gekozen worden door een druk op diezelfde draaiknop. De pictogrammen zijn spreken veelal voor zichzelf: zo is er een globe voor internetradio en een snoer met stekker voor de bekabelde bronnen. In totaal zijn er tien verschillende manieren waarop content beluisterd kan worden met de WFT-4:

1: FM radio

De WFT-4 heeft een traditionele FM-ontvanger aan boord. Voor de ontvangst is er een telescoop antenne die gedeeld wordt met de DAB+ ontvanger. Met een uitgeschoven antenne is de FM  ontvangst prima. RDS-informatie wordt keurig weergegeven: op het display staat welke zender en welk programma er speelt. Er is een standaard logo zichtbaar en geen zender specifiek logo zoals bij internetradio. Ook signaalsterkte en stereoontvangst wordt netjes weergegeven. In de kast moet de antenne ingeschoven worden en is er geen ontvangst. De mogelijkheid bestaat om de antenne te verwijderen. Op die plek kan dan een externe antenne aangesloten worden. Dit heb ik niet getest.  

2: DAB+ radio

DAB+ wordt de laatste paar jaar flink gepromoot in Nederland. Alle beschikbare zenders zijn samengeperst op twee kanalen, zogeheten multiplexen. De ene multiplex bevat alleen publieke zenders en de andere is voor de commerciëlen. Bij elkaar zijn dit 71 zenders die twee multiplexen moeten delen. De bitrates zijn daardoor aan de lage kant en dat komt de geluidskwaliteit niet ten goede. Voor mobiel gebruik en op eenvoudige kleine (klok)radio’s is de kwaliteit voldoende. Op een serieuze stereoset haalt de geluidskwaliteit het echter niet bij de traditionele FM. Zeker niet toen de kabelnetwerken nog analoge radio doorgaven. Op een vast apparaat als dit is DAB+ handig als noodoplossing mocht de internetradio het af laten weten omdat het internet of de Wi-Fi last van storingen heeft. Om een vlekkeloze DAB+ ontvangst te garanderen is een externe antenne in veel gebieden noodzakelijk. De ontvangst binnenshuis laat nog vaak te wensen over en bij mij thuis is de ontvangst met de standaard antenne matig. Gelukkig kan deze verwijderd worden en kan er een externe antenne aangesloten worden. Dit heb ik niet getest. Wanneer ik de WFT-4 op de eerste verdieping of op zolder zet, is de ontvangst ruimschoots voldoende om alle kanalen te beluisteren.  Het geluid blijft echter wat ingeblikt klinken en dat maakt DAB+ voor mij ongeschikt om serieus muziek op te luisteren. 

3: Internetradio

Internetradio is in de drie jaar dat ik een Sangean tuner bezit voor mij het nieuwe radio luisteren geworden. In de woonkamer althans. De geluidskwaliteit is wisselend maar de van oudsher bekende radiostations zijn van goede kwaliteit. Internetradio is binnenshuis een prima alternatief voor de FM. Op de internetradio zijn radiostations uit alle hoeken van de wereld te luisteren. Dankzij de verschillende zoekfuncties zoals zoeken op werelddeel, land of genre wordt het zoeken vergemakkelijkt. Hoewel de geluidskwaliteit van de meeste radiostations goed is, zijn er zeker ook zenders bij die erg beroerd klinken. Er zijn themakanalen te vinden die alles van een genre of een artiest draaien. Door de mogelijkheid waar ook ter wereld naar uitzendingen in elke taal te kunnen luisteren, is dit in elk land een uitkomst voor mensen die de taal van dat land niet beheersen. Ik kan me dus voorstellen dat internetradio in Nederland in trek is bij anderstaligen.

4: Podcasts

Een podcast is een audio-uitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden. De techniek wordt in Nederland vooral veel gebruikt om radio uitzendingen op aanvraag beschikbaar te houden. De WFT-4 heeft in het menu een portaal om podcasts te zoeken en af te spelen. Podcasts uit de hele wereld zijn te zoeken op criteria als genre en land. De geluidskwaliteit kan wisselen want dat hangt in hoofdzaak af van de kwaliteit van de opname. Op de WFT-4 is deze mogelijkheid niet de hoofdreden tot aanschaf maar wel een mooie aanvulling. 

5: Deezer

Een serieuze streamingdienst die ondersteund wordt door de WFT-4 is Deezer. Hoewel niet zo goed als Tidal of Qobuz, is de kwaliteit prima. In het verleden heb ik wel eens een proefabonnement gehad. De geluidskwaliteit is beslist HiFi-waardig en het aanbod is enorm: vrijwel alles is te vinden. Ik moet het nu even doen met een gratis demoversie. Dat betekent dat je alleen de eerste dertig seconden van tracks kunt beluisteren. Dit is echter genoeg om te beoordelen dat de kwaliteit echt goed is: zeker wanneer een digitale uitgang in combinatie met een externe dac gebruikt wordt.

6: Amazon Music

Amazon Music is nieuw voor schrijver dezes. Het was even zoeken om deze streamingdienst aan de praat te krijgen. Na enige moeite kon de gekozen muziek afgespeeld worden. In eerste instantie lukt het niet om de content voldoende te bufferen. De oorzaak was dat de WFT-4 via wifi met het internet verbonden was. Na in het menu voor de optie “bedraad” te hebben gekozen, werkt Amazon Music vlekkeloos. De geluidskwaliteit is uitstekend en op hetzelfde niveau als Deezer. De keuze is met 100 miljoen songs zeer groot en is daarmee een prima alternatief.  Net als bij het gebruik van Deezer schiet de bediening hier tekort. Dat is bij de bekende hardware zoals die van Bluesound of Sonos gewoon beter geregeld. Het zoeken naar artiesten, albums en playlists moet via de Oktiv of Undok app of nog primitiever via de afstandsbediening. Bediening via de pc is hier gewoon handiger: al is het alleen om het fysieke toetsenbord en het grotere beeldscherm. Hoewel er speciale apparaten voor Amazon zijn, is deze streamingdienst prima te gebruiken op de WFT-4. Het is mogelijk om een gratis proefabonnement te nemen voor de duur van dertig dagen. Hiernaast is een screenshot te zien van mijn smartphone terwijl ik muziek van Amazon stream met de Oktiv app.

7: Spotify

Net als elk vrijwel elk apparaat dat audio kan streamen, ondersteunt de WFT-4 ook Spotify. Vanwege de geluidskwaliteit die achterblijft bij andere streamingmogelijkheden gebruik ik het niet vaak. De kwaliteit is voor een telefoon voldoende maar niet voor weergave op een serieuze stereoset. Door het grote aanbod en de goede persoonlijke suggesties is Spotify overigens wel interessant om nieuwe muziek uit te proberen en te ontdekken. Ik heb aardig wat vinyl in de kast staan dat ik door middel van Spotify heb ontdekt. Wie Spotify op de smartphone heeft en op hetzelfde WiFi netwerk zit, kan de tuner aanvinken en muziek opzoeken. Voor mensen die niet al te hoge eisen aan de geluidskwaliteit stellen, een eindeloos aanbod willen en voor het gemak gaan is Spotify erg interessant.

8: Bluetooth

Dit werkt prima: de WFT-4 verschijnt keurig in het menu van zowel mijn smartphone als mijn mediaspeler. Verbinding is zo gemaakt. Het geluid is redelijk: niet zo mooi als via een bekabelde bron maar ruim voldoende om een modale stereoset van geluid te voorzien. Een bluetooth weergever en een bluetooth bron kunnen niet tegelijkertijd gebruikt worden. Op het display verschijnt dan de melding “Unsupported in BT mode”. Dit is waarschijnlijk gedaan om interferentie van de twee bluetooth signalen te voorkomen. Het heeft dan ook geen meerwaarde: twee bluetooth appraten zijn direct met elkaar te verbinden.

 

9: Analoge ingangen

De Sangean WFT-4 heeft twee analoge ingangen: een door middel van een minijack links op het front (AUX1) en een aan de achterzijde door middel van een rca aansluiting (AUX2). De ingang op het front is handig om een telefoon of mediaspeler bedraad aan te sluiten. Dit probeer ik even met een mediaspeler die ik via een minijack kabel verbind. Het geluid is ruimschoots voldoende. Omdat de WFT-4 digitale uitgangen heeft, kun je op deze manier muziek digitaliseren. De ingang aan de achterzijde is bedoeld om voor meer permanente toepassingen  te worden ingezet. Wie weinig ingangen heeft op zijn versterker kan de WFT-4 tussen de versterker en een ander bronapparaat aansluiten.

10: Optische digitale ingang

Voor deze test verbind ik de optische ingang met de dito uitgang van mijn Bluesound Node2. Dat klinkt meer dan prima. Het klinkt even goed als de analoge uitgang van de Node2. Wie voor de WFT-4 kiest, heeft een mooie bonus: een dac die ook gebruikt zou kunnen worden om een televisie optisch te verbinden met de stereoset. Veel televisies hebben die mogelijkheid en het geluid knapt er altijd van op. Het is een mooie aanwinst. Ook wanneer ik het geluid van de Bluesound met optische kabels via de in- en uitgang van de WFT-4 verbind met mijn Cyenne dac klinkt het geluid prima. Een andere mogelijkheid is de verbinding tussen de WFT-4 en de Cyenne dac met een coaxiale digitale kabel te maken. Hier hoor ik geen verschil met de geheel optische variant. De verwerking van digitale signalen haalt het echter niet bij de Cyenne dac: die heeft toch een stuk rustiger en harmonieuzer geluid. Deze kost dan ook drie zoveel als een WFT-4. Conclusie van dit testje is dat de WFT-4 een prima dac aan boord heeft die ruimschoots voldoende is om televisiegeluid of geluid van een cd of dvd speler door te geven aan de stereoset.  

Luisteren

Ten opzichte van de WFT-3 is er een groot verschil: er is geen volumeregeling meer. Dat is jammer. Zeker omdat er twee analoge ingangen en een digitale ingang toegevoegd zijn op de WFT-4. Het ontbreken van een volumeregeling betekent dat de WFT-4 alleen als bronapparaat ingezet kan worden en niet als een voorversterker. 

via de rca uitgang

Het geluid dat de WFT-4 doorgeeft is uitstekend zolang de content van goede kwaliteit is. Internetradiostations van slechte kwaliteit klinken ook zo. De FM klinkt prima en kan zich prima meten met een middenklasse FM tuner. In een middenklasse stereoset voldoet de WFT-4 qua geluid uitstekend en komt prima mee met betere cd-spelers en streamers. Verschil met mijn eigen streamer (Bluesound Node2) is niet of nauwelijks waarneembaar. 

via de digitale uitgangen

De WFT-4 heeft twee digitale uitgangen: een optische uitgang (Toslink) en een coaxiale uitgang (rca). Om deze te kunnen gebruiken heb je een (voor)versterker met digitale ingangen of een losse dac (digital analog converter) nodig. Ik heb de tuner getest met mijn twee dac’s van ADL (Esprit) en Cyenne (CY-5100DSD). Het geluid is ruimtelijker en luchtiger dan via de analoge uitgang. Hoewel het geluid via de rca uitgang al uitstekend is, is dit hiermee nog verder te verbeteren. De WFT-4 klinkt i.c.m. de ADL iets scherper dan met de Cyenne die wat rustiger klinkt. De Cyenne heeft vijf filterstanden; de fijne nuances tussen deze vijf standen zijn goed hoorbaar. Verschillen tussen de optische en coaxiale verbinding zijn bij beide dac’s niet te horen. Het gebruik van een dac is niet noodzakelijk maar verbetert het geluid wel. Wie een digitale ingang op de versterker over heeft raad ik sowieso aan deze uit te proberen. Aardige bijkomstigheid is dat de analoge FM ook doorgegeven wordt via de digitale uitgangen: alle media zijn dus via de digitale uitgang te beluisteren. De WFT-4 is dus ook alleen op een digitale ingang van een versterker aan te sluiten zonder functionaliteit te verliezen.

via de bluetoothzender

De WFT-4 heeft bluetooth aan boord. Bijzonder is dat deze in twee richtingen werkt: zo kan er geluid van een smartphone of ander bronapparaat draadloos beluisterd worden. Omdat de WFT-4 niet alleen bluetooth kan ontvangen maar ook uit kan zenden kan deze beluisterd worden via een bluetooth luidspreker of hoofdtelefoon. Voor deze test gebruik ik mijn Meze 99 Neo hoofdtelefoon die ik door middel van een Fiio BTR1 bluetooth receiver draadloos heb gemaakt. Het geluid is ruim voldoende voor een goede luistersessie. Omdat de  WFT-4 bij mij thuis in een kast staat, heb ik bij Sangean een los voetje voor de bluetooth antenne besteld: hier zit een kabel aan die bevesstigd  Zoals eerder genoemd kunnen twee bluetooth bronnen niet met elkaar verbonden worden. Dit is dan ook zinloos. Alle andere bronnen, analoog of digitaal, kunnen wel beluisterd worden. Het analoge lijnsignaal blijft ingeschakeld.  Inschakelen is lastig: dat moet via het hoofdmenu en is daardoor onoverzichtelijk. Gelukkig wordt er wel een klein blauw bluetooth logo getoond op het display wanneer de zender geactiveerd is. De zender heeft een volumeregeling die met twee toetsen te bedienen is. Deze vinden we op het front maar ook op de afstandsbediening. Deze bluetoothzender is toch wel een heel mooie bonus bij deze toch al zeer veelzijdige tuner: de mogelijkheid om bluetooth hoofdtelefoons en luidsprekers te gebruiken voor weergave. In combinatie met de lijningangen is het bijvoorbeeld ook mogelijk om grammofoonplaten draadloos te beluisteren. 

Overige functies

De WFT-4 heeft een dubbele wekfunctie en kan wanneer hij uit staat als een goed leesbare klok met datumaanduiding dienen. De klok kan gekoppeld worden aan de tijdsaanduiding van internet, FM of DAB+ en loopt daardoor exact gelijk. Dankzij de optische digitale ingang kan de WFT-4 dienen als omvormer van digitaal naar analoog signaal (dac). Een toepassing is bijvoorbeeld het doorgeven van televisiegeluid aangezien veel tv’s een optische digitale uitgang hebben. Een andere mogelijkheid is “scheduled playing”. het is mogelijk om de WFT-4 op bepaalde tijden te laten spelen en daarna weer uit te laten schakelen. Dit kan handig zijn voor bedrijven en winkels: de achtergrondmuziek kan dan volledig geautomatiseerd worden. Dit heb ik niet geprobeerd mar Sangean Nederland wees me op deze mogelijkheid. 


Conclusie

De Sangean WFT-4 is een veelzijdig apparaat waarmee je veel meer krijgt dan alleen een opvolger voor de analoge tuner. Een groot voordeel ten opzichte van veel andere streaming apparaten is dat je ‘m ook gewoon kunt aanzetten en gelijk van je favoriete zender kunt genieten. De vijf voorkeuzetoetsen op het front zijn hier erg gemakkelijk bij en doen denken aan een ouderwetse radio. FM en DAB+ kunnen beide  ontvangen worden. Omdat dit apparaat gebruik kan maken van het internet, is radio uit de lucht niet de meest interessante optie op de WFT-4. In de ruim drie jaar dat de voorganger WFT-3 in mijn huiskamer staat, gebruik ik de FM en DAB+ alleen als “plan B” bij storingen op het internet. De WFT-4 is zowel via WiFi als bedraad aan te sluiten op internet. Hoewel ik geen verschil hoor tussen de twee manieren zal bedraad internet altijd mijn voorkeur hebben. Internetradio biedt tienduizenden zenders in alle talen en uit alle windstreken. Het is blijft leuk om te grasduinen in de enorme lijst zenders. Nog steeds ontdek ik muziekzenders die zeer de moeite waard zijn. Muziek van Spotify en Dezer afspelen gaat prima. De geluidskwaliteit van Deezer is beduidend beter dan van Spotify. Amazon Music heb ik helaas niet aan de praat gekregen en daardoor niet getest. De Oktiv app en de Undok app geven extra bedieningsmogelijkheden zoals het instellen van veertig voorkeurszenders. De WFT-4 is ook voor de kritische luisteraar die een digitale tuner zoekt interessant: de geluidskwaliteit is goed en met de digitale uitgangen kan er van een losse dac gebruik gemaakt worden. Wat voor sommige gebruikers jammer is, is dat er geen muziek van het eigen netwerk gespeeld kan worden. Waarschijnlijk is dit komen te vervallen omdat steeds meer mensen geen eigen database meer hebben en alles streamen. De hoofdtelefoonuitgang, de usb aansluiting en de volumeregeling op de uitgangen zijn ook verdwenen. Vooral het weglaten van de volumeregeling is jammer. Door de afwezigheid van een volumeregeling kan de WFT-4 niet worden ingezet als voorversterker. De grote draaiknop zou zeer geschikt zijn hiervoor. Wie deze opties echt wil hebben kan wellicht beter gaan zoeken naar een WFT-3. Hier en daar wordt deze nog aangeboden bij schrijven van dit artikel. De grootste winst van de WFT-4 vind ik de bluetooth functies: vooral de mogelijkheid om een draadloze hoofdtelefoon te kunnen gebruiken. In combinatie met de nieuwe digitale en analoge ingangen zijn alle bronnen, behalve bluetooth zelf, nu met een bluetooth hoofdtelefoon of bluetooth luidsprekers te beluisteren. De bluetoothzender heeft een volumeregeling. Met twee bluetoothluidsprekers die een stereo pair mogelijkheid hebben is een compacte stereoset samen te stellen. Door de vele mogelijkheden is de WFT-4 een prachtig veelzijdig apparaat. Voor zover nu bekend is, zal de WFT-4 een adviesprijs van €479,- krijgen.

LET OP:

Voor dit artikel heb ik een pre-productie exemplaar kunnen lenen: de uiteindelijke versie die in de winkel verkrijgbaar is kan verschillen met de hierboven beschreven tuner.

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<