Emiel’s jaaroverzicht 2016

2016 begon wat mij betreft beroerd met de afschaffing van mijn favoriete radiozender Radio6. Weliswaar kwam er een uitgeklede versie voor in de plaats, NPO Soul&Jazz geheten hetgeen uit wordt gezonden op hetzelfde kanaal en op een paar uurtjes gepresenteerde programma’s in de avonduren na; niet meer is dan een playlist met muziek. Een jaar verder vind ik dat nog steeds jammer en heb ik nog geen alternatief platform gevonden waar ik op een zo aangename wijze de ontwikkelingen op muziekgebied met het accent op jazz kan volgen. Er is genoeg gezegd over alle artiesten die ons zijn ontvallen in 2016. Greg Lake is door de vele lp’s van Emerson, Lake & Palmer en King Crimson die ik heb, het best vertegenwoordigd in mijn platenkast.


live muziek

De beste manier om van muziek te kunnen genieten vind ik het bijwonen van concerten. 2016 was wat dat betreft een jaar waarin ik op dat gebied aardig aan mijn trekken ben gekomen. In mei heb ik Sven Hammond gezien op het Ribs & Blues Festival in Raalte. Heerlijke rauwe soul met een authentiek gruizig Hammond orgel. Mijn liefde voor Afrikaanse muziek werd bediend met een dagje Afrika Festival in Hertme. Daar heb ik geswingd op heerlijke Afrobeat en een optreden van de Senegalese wereldster Youssou N’Dour met zijn band Le Super Étoile de Dakar mee mogen maken. Een mailtje naar Ibrahim Maalouf met het verzoek eens een live album uit te brengen kreeg een wel heel leuk staartje: zijn manager bood twee dagkaarten naar keuze voor het North Sea Jazz Festival aan. Samen met Jan heb ik daar een mooie dag gehad. We konden eerder naar binnen en hebben Level 42 en Steven Wilson zien soundchecken. Daarna verscheidene grote artiesten gezien met aan het einde van de avond een concert van onze gastheer Ibrahim Maalouf. Van tevoren hebben we Ibrahim backstage nog persoonlijk kunnen bedanken. Als souvenirs heb ik een foto, een setlist en de opname van het grootste deel van het concert dat enkele weken later werd uitgezonden door het eerder genoemde NPO Soul & Jazz. Dezelfde maand nog belde Jan: “Ik heb twee vrijkaarten voor Mike Stern; ga je mee?”. “Ja, wat dacht jij?” of iets dergelijks zal ik wel gezegd hebben. Het was een heerlijk fusion concert met virtuoze muzikanten maar zonder Mike Stern; die zat thuis in New York met twee gebroken schouders. In september kon ik met de fiets naar IJsseljazz in Gorssel. Hier trad New Cool Collective op met Mike Reilly van Matt Bianco. Instrumentaal allemaal ijzersterk maar door toedoen van Mike Reilly naar mijn smaak wat te gladjes. Ook cultheld Jules Deelder en zuurpruim Hans Dulfer waren van de partij in een battle. Een en ander werd aan elkaar gepraat door een van de naar mijn mening beste radio presentatoren van Nederland, Co de Kloet. Een maand later was het de beurt aan de Franse band Magma , een van mijn allergrootste favorieten. Het was mijn achtste keer in zestien jaar tijd. Deze keer samen met goede vrienden Henry en Vincent in het pittoreske betonstadje Zoetermeer. Zoals altijd was het een te gek concert; dit keer zelfs vooraf even kunnen kletsen met bandleider/drummer Christian Vander en na het concert een drumstok kunnen scoren voor Henry die zelf ook drumt. In november heb ik in Zutphen tijdens een intiem concert de fluitist Ronald Snijders kunnen bewonderen die ik eerder dit jaar op North Sea Jazz ook gezien heb. Een aangename verassing op een dinsdagavond met hooguit 50 man publiek. In december was het drie keer raak. Allereerst een concert van Con Brio. Dit concert vond ik het slechtste dit jaar. Nadat ik dit voorjaar op NPO Soul & Jazz enkele nummers van hun laatste album hoorde leek het me wel een leuke band om live te zien. Ik besloot mee te doen aan de actie van NPO Soul&Jazz waarin kaartjes voor dit concert werden verloot en viel in de prijzen. Samen met Jan ben ik naar Tivoli Vredenburg in Utrecht gegaan. Na drie nummers hadden we het wel gezien. Het was een concert met een te hoog meespring-gehalte; er werd meer naar het publiek geroepen dan dat er serieus gemusiceerd werd. Er was op dat moment ook een concert van Marillion aan de gang. Toen we langs de toegangspoort van dat concert liepen werden we aangesproken door een medewerker die zich afvroeg waarom we zo vroeg weggingen. Nadat we uitgelegd hadden dat we Con Brio niks aan vonden vroeg Jan of we niet bij Marillion naar binnen mochten. Tot onze verbazing pakte deze mevrouw twee kaartjes achter een balie, scande ze en liet ons door. We hebben nog ruim een uur van dit concert gezien. Afgezien van een paar mooie gitaarsolo’s vind ik Marillion toch een beetje te zeurderig met een veel te hoog Arrow Classic Rock gehalte. Jan vond het echter te gek, hij was jarig die dag dus de avond was gered. Toch gaaf dat deze avond zo’n onverwachte wending kreeg. Drie dagen later ben ik met vrouwlief naar Tilburg gegaan voor een concert van Kovacs. Het was het laatste concert van Kovacs met haar Shades of Black band. Helaas was violiste Danielle van Berkom al vertrokken. Het was een mooi concert: mooie uitvoeringen van nummers van haar debuutalbum en een schitterende cover van “I put A Spell On You” van legende Screamin’ Jay Hawkins. Tevens enkele nummers met muzikanten van haar nieuwe band die op haar volgende album zullen verschijnen. Deze waren toch wat minder. Na afloop nog de playlist kunnen scoren die voor Sharon Kovacs op de vloer was geplakt. Voor meer over Kovacs zie mijn concertverslag uit 2015. Hekkensluiter dit jaar was een concert van Tjing Tjing , een samenwerking tussen Roos Rebergen (Roosbeef) en André Manuel (Fratsen, Krang). Nederlandstalige rock met gevatte teksten en een royale scheut weirdness à la Captain Beefheart.  Hoogtepunt van 2016 vond ik het concert van Magma, het verrassends was Ronald Snijders en eindelijk ben ik een keer bij North Sea Jazz geweest. Ondanks een wat late start heb ik dit jaar toch een heel aardig en zeer gevarieerd rijtje concerten bij kunnen wonen; mede door de nodige vrijkaarten links en rechts. Ook heb ik een nieuwe sport: na afloop van het concert een playlist van het podium scoren een indien mogelijk deze laten signeren. Ook handig bij het schrijven van het concertverslag.  


albums

Hoewel de fysieke geluidsdrager flink op zijn retour is door toedoen van streaming, heb ik ook dit jaar weer de nodige cd’s en lp’s aangeschaft. Ik doe overigens niet bewust mee aan de vinyl hype; de plaat is in huize Emiel nooit weg geweest. Op de bezochte concerten heb ik links en rechts wat aangeschaft waaronder werk van Magma, New Cool Collective, Ronald Snijders en Tjing Tjing. Bij enkele is het gelukt ze door de artiest te laten signeren. Ibrahim Maalouf zei het op North Sea Jazz al: eind dit jaar komt er een box met live werk uit. Hij hield woord. Eind oktober kwam er een preview uit op cd en lp die ik gelijk besteld heb in Frankrijk als limited edition op rood vinyl. In november kwam de box zelf: zes dvd’s, een cd en een usb stick. Ik wil nog een review schrijven over deze opmerkelijke release maar met het grondig beluisteren en kijken van zoveel uren live materiaal ben je natuurlijk wel even bezig. Het geluid van de dvd’s heb ik overigens geript naar het flac formaat zodat deze prachtige muziek  ook op de stereoset, telefoon en in de auto beluisterd kan worden. 10 Ans De Live is de naam die Ibrahim Maalouf mee heeft gegeven aan deze prachtige multi media release. Dit jaar is de platenkast ook weer verrijkt met ouder werk van onder andere Miles Davis, Alice Cooper, Fela Kuti, David Bowie en 801. Blij was ik ook met nieuwe releases van Guillaume Perret (Free) en Melanie de Biasio (Blackened Cities). De laatstgenoemde had de mooiste hoes. Dit jaar ook kennis gemaakt met een leuke facebook groep: Vinyl Vrienden. Leuk om op internet andere vinyl fanaten tegen te komen die overigens niet altijd open staan voor andere manieren van muziek luisteren zoals streamen en radio. Deze Vinyl Vrienden groep organiseert regelmatig gezellige dagen waar veel platen van eigenaar verwisselen in een zeer ongedwongen sfeer. Dit jaar was er een Vinyl Vrienden Dag in Apeldoorn en ik hoop dat het niet mijn laatste is.

 


elektronica

Op 1 januari was ik klaar met mijn review van de Chord Hugo , een prachtige dac annex hoofdtelefoonversterker die zeer veel audioformaten ondersteund en dankzij de ingebouwde accu zeer geschikt is voor mobiel gebruik. Helaas is deze onbeschoft duur. Op de eerste werkdag van 2016 organiseerde Robert een hoofdtelefoonspektakel in zijn helaas later dit jaar gesloten showroom in Zwanenburg. Ster aldaar was een prachtige hoofdtelefoonversterker, de Cyenne Contralto . Onderweg daar naar toe heb ik bij Hifi Klubben in Utrecht een Bluesound Node 2 streamer aangeschaft ter vervanging van de Sonos Connect. Net voor openingstijd kwam ik daar aan en ik was goed voor hun eerste verkoop in 2016. De keuze was op deze winkel gevallen omdat ik twee maanden eerder op het Utrechtse Le Guess Who festival een kortingsbon kreeg op hun promotie stand aldaar. Dat scheelde toch mooi 10%. Op dat moment was ik al enige tijd bezig met de vervanging van de Synthese Floating One luidsprekers. Dat vond ik na twintig jaar wel weer eens een keer nodig. Na een aantal uitgebreide luistersessies in verschillende winkels was ik er halverwege februari uit: het is een paar Dynaudio Focus 380 geworden. Het was een uitgebreide, leerzame en enerverende zoektocht . Hier moest ook een passende eindversterker bij komen. Ik heb er een paar geprobeerd waaronder de Atoll AM100SE . Dit was een mooi apparaat maar uiteindelijk viel de keuze op de Advance Acoustic X-A160 . Een budgetoplossing die uitstekend klinkt en er nog mooier uit ziet. Hij heeft power genoeg om de Dynaudio’s flink te laten swingen. Helaas heeft hij een lichte brom in de signaalweg en een irritante mechanische brom waar ik best last van heb wanneer ik s’avonds laat zachtjes muziek luister. Dit zal geen blijver zijn maar voorlopig red ik me er prima mee. Tijdens de zomervakantie had ik de kans een opmerkelijke hoofdtelefoon te testen: de Meze 99 Classics.  Qua prijs/kwaliteit verhouding en design vind ik dit een van de toppers van dit jaar. Ik had dus weinig zin om deze terug te sturen naar de importeur en dat hoefde gelukkig uiteindelijk ook niet. Dit jaar heb ik mijn twee Dual draaitafels vervangen door twee gepimpte Thorens TD105  draaitafels. De modificaties heb ik met hulp van en in overleg met Huub Boel van Bo-El platenspelers uit Zutphen gerealiseerd. In december heb ik nog een zeer handzame portable audioplayer van Bert kunnen lenen en getest: de xDuoo X3. Binnenkort schrijf ik daar nog een review over. Deze speler bleek uitstekend te combineren met de Meze hoofdtelefoon en mijn grote voorraad muziek in flac. Bert bedankt! Grote kans dat ik er zelf een aanschaf. 


2017

Komend jaar hoop ik weer veel concerten te bezoeken, streven is een gemiddelde van een concert per maand te halen. De eerste kaarten zijn gekocht: weer een concert van Magma. Dit keer in Parijs met een symfonie orkest. Een wonderschoon vooruitzicht. De vinyl voorraad zal hopelijk gestaag blijven groeien, dat er weer Vinyl Vrienden dagen aankomen zal helpen. Om de platen in topconditie te houden heb ik een speciaal weegschaaltje om de naalddruk te meten besteld. Wellicht kruisen er nog wat leuke audio apparaten mijn pad waar ik een review over kan schrijven. Een van de goede voornemens is om ook albums te gaan reviewen.


Bedankt!

Als laatste wil ik nog een paar mensen en een radiozender bedanken:

Jan, Ibrahim Maalouf en NPO Soul&Jazz voor de vrijkaarten. Luc Van Hecke (Atoll), Michael Wongso (Meze), Bert Hopman (xDuoo) en X-Fi (Chord Hugo) voor het lenen van de apparatuur om te testen. Een extra pluim voor Michael Wongso van Dune Blue voor de wel heel gunstige condities waardoor ik nog steeds van de Meze hoofdtelefoon kan genieten. Als laatste wil ik Robert Nauta nog bedanken voor de mogelijkheid te schrijven op dit mooie podium: www.uniqueradio.nl

Aan iedereen die het vol heeft gehouden tot hier te lezen:

GELUKKIG 2017!!!

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

2 Comment responses

 1. Avatar
  December 31, 2016

  Emiel , je hebt 2016 op jouw onnavolgbare wijze samengevat.. en ik kon het goed volhouden tot de laatste lettergreep. Dat gaat een luisterrijk 2017. Ik weet het zeker.. met die Meze op je oren!! Happy New Year!!

  Reply

 2. Avatar
  January 02, 2017

  Mooi samengevat Emiel ! Moest het even in delen lezen maar dat ging prima. Jij ook bedankt voor je leuke en informatieve verhalen die ik graag lees. Hoop dat er nog velen zullen volgen. We zien elkaar ongetwijfeld weer in dit nieuwe jaar waar muziek en audioapparatuur een belangrijk onderdeel van gesprek zullen zijn..

  Reply

<