Dagje uit: AZ audioshow Alkmaar

De jaarlijkse AZ audioshow georganiseerd in, de naam zegt het al, het AZ stadion te Alkmaar stond al een paar jaar op mijn lijstje. Dit jaar kwam het er van. Omdat de toegang gratis is, besloot ik er maar helemaal een low budget tripje van te maken. Met een voordelig dagkaartje heb ik het vanuit de Achterhoek per trein gedaan. Dat is een treinreis van dik twee uur. Een mooie gelegenheid om eens wat recente aanwinsten in mijn muziekcollectie te beluisteren met de smartphone (Samsung Galaxy S5) en de hoofdtelefoon (Meze 99 Classics). Nog even overwogen de handige opvouwbare Tivoli Audio Radio Silenz in te pakken maar de veel grotere Meze paste gelukkig net in mijn tas. De geluidskwaliteit was even belangrijker dan het gemak. Dit was bij de meeste tentoongestelde spullen op de AZ show ook zo: grote luidsprekers en componenten van sublieme kwaliteit maar voor menig partner en huisgenoot qua formaat en vormgeving een dure nachtmerrie. Gelukkig waren er ook compacte apparaten waar toch nog een heel acceptabel geluid uit komt zoals de fraaie “tafelradio’s” van Revo en Ixion te bewonderen. Tafelradio staat hier tussen aanhalingstekens omdat deze benaming de lading bij lange na niet dekt. Het zijn complete systemen waarmee behalve analoog en digitaal radio beluisterd, ook gestreamd kan worden van streamingdienst, NAS en via Bluetooth. De importeur van Revo, Monitor Audio Nederland, stelde een Revo radio ten toon samen met een Meze hoofdtelefoon. Vanwege de toepassing van hout bij beiden qua design een prachtige combinatie. Revo heeft al eens  met een hun modellen een Red Dot Design Award binnen gehaald. De hoofdtelefoon van Meze verdient deze naar mijn mening ook. Kunnen ze mooi samen een vitrine delen in het Red Dot Design Museum in Essen. De importeur van de Meze hoofdtelefoon, Dune Blue, was overigens ook aanwezig.  


Het grote werk

Er waren merken vertegenwoordigd die enorme luidsprekers hadden opgesteld. Voor mij bekende merken waren Dynaudio en Monitor Audio. Beiden hadden mooie goed verzorgde ruimten waar hun topmodellen in volle glorie te beluisteren waren. Waar deze exposanten de luxe hadden van een eigen ruimte, waren er ook grotere ruimten waar verschillende merken beurtelings demonstraties gaven afgewisseld door lezingen. Persoonlijk vind ik het door de muziekkeuze en meestal niet zo optimale akoestiek niet zo interessant om uitgebreid te luisteren. Daar zijn winkels met het betreffende dealerschap over het algemeen een betere plek voor. Qua muziekkeuze vond ik An American In Paris van George Gerschwin erg mooi tijdens de demo van Daudio  op hun fraai klinkende en ogende kastloze luidsprekers. Ook was ik blij met een stukje Voodoo Chile van Jimi Hendrix op de stand van Mafico. Helaas werd dit weg gedraaid vanwege een lezing door audioguru Hans Beekhuyzen over Roon. Roon is software die op diverse apparaten als muziekspeler ingezet kan worden. Toevallig hoorde ik een standhouder, die ik niet bij naam zal noemen, stevig fulmineren op dit systeem; hij kon tracks van zijn eigen database niet onderscheiden van die van streamingdienst Tidal. Hierdoor had hij grote moeite een playlist samen te stellen voor zijn volgende demo. Het bekendste merk op deze show was waarschijnlijk Yamaha. Dit gevestigde merk demonstreerde een soundbar en een versterker op luidsprekers van het mij tot dan toe onbekende merk Allec. Dit zijn massief ogende blikvangers van licht hout met enorme woofers. Het geluid was even imponerend, maar nogmaals, de ruimte vond ik niet ideaal voor een serieuze luistersessie, net zo min als de muziekkeuze. Ook de luidsprekers van Analogue Audio, zoals zichtbaar op de foto helemaal boven waren qua vormgeving een belevenis. Helaas heb ik die niet gehoord.  


Nostalgie

Zonder nostalgie geen complete show. Hierboven links een Elac platenspeler uit 1968 geflankeerd door een recent model. Elders stond de allereerste cd speler. De introductie van dit icoon heb ik nog meegemaakt op de toenmalige Firato in Amsterdam; 35 jaar geleden.  Het audio adviesbureau en reparatiebedrijf Centripetal trok daar de aandacht mee; leuk! Elders werd er met retro vormgeving een appèl gedaan op nostalgische gevoelens. Goed voorbeeld was een versterker van het wellicht na Yamaha bekendste merk op de show: Luxman. Met zijn prachtige solide front leek deze sprekend op de twee versterkers die ik ooit bezat van dit merk: de L505V en de L308. Met de L308 heb ik twintig jaar lang gedraaid en ik vind het eigenlijk nog steeds jammer dat ik ‘m niet meer heb. Leuk om te weten dat het mogelijk is om deze nostalgie in de vorm van een gloednieuwe versterker weer terug in huis te halen. Wat ook weer helemaal terug is, zijn wijzers. Veel eindversterkers op de show waren er mee uitgerust: Luxman, Advance Acoustic en T+A om er maar een paar te noemen. In het geval van Advance Acoustic waren ze zelfs te zien op een zeer modieus en compact setje. De vinylhype is ook nog in volle gang: er werden platen verkocht. Ik kwam zelfs een bakje tweedehands platen tegen. De nieuwe platen waren overwegend mooie audiofiele uitgaven. Het meeste wat voor mij interessant was, heb ik echter al in de kast staan en de prijzen waren stevig. Ook waren er links en rechts zeer exotische draaitafels te bewonderen en te beluisteren.

 

Rozengeur en maneschijn

Lopende op de beurs lijkt het allemaal rozengeur en maneschijn. De audiobranche heeft echter een levensgrote vijand: de vergrijzing. Ik zag het al op de twee laatste X-Fi shows en hier ook weer. Het publiek bestaat hoofdzakelijk uit mannen die de 40 ruim gepasseerd zijn; mezelf incluis. Jongeren en vrouwen schitteren door afwezigheid, een enkele uitzondering daar gelaten. Waar zijn al die hippe twintigers en dertigers die het vinyl ontdekt hebben? Die blijven toch niet allemaal op het niveau van een Crosley draaitafel hangen? Het aanbod op de show was best gevarieerd: van betaalbare setjes tot sets ver in de vijf-cijferige bedragen. Jammer dat er niet meer grote merken met betaalbare instapmodellen waren zoals bijvoorbeeld NAD, Sony, Cambridge Audio, B&W en Denon. Advance Acoustic was er wel en dat zou wel eens een nieuw groot merk kunnen worden. Voor enige verjonging van het publiek is het wellicht een idee meer personal- en pc audio te betrekken bij dergelijke shows of de combi te maken met een platenbeurs. Op computerbeurzen en platenbeurzen is het publiek toch wel iets jonger dan hier. Al met al was het een mooie show en de reis meer dan waard.


 

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

4 Comment responses

 1. Avatar
  February 21, 2017

  Mooi verslag!

  Reply

 2. Avatar
  February 21, 2017

  Heb met genoegen de AZ audioshow bezocht en best wel veel opgestoken. Vooral de lezing en demonstratie door Leo de Klerk van het Bloomline audiosysteem is mij goed bijgebleven. Ongelofelijk hoe uit een viertal kleine speakers een enorm spatiaal geluidsveld ontstaat. Blijft voor mij ook altijd een genoegen om de topmodellen van T+A en Luxman met indrukwekkende specificaties en een fraaie nostalgische uitstraling te bekijken en beluisteren. Daar waar bij Luxman een schitterende platenspeler de sets complementeerde ontbrak bij T+A helaas de oogstrelende G2000R plattenspieler met een heel aparte stofkap. De verschillende geluidsdemo’s waren best wel op een behoorlijk niveau maar hebben zoals altijd te lijden aan een niet optimale akoestiek en waren wellicht ook niet volledig ingespeeld. Hoe dan ook een gezellige middag die voor herhaling vatbaar is.

  Reply

 3. Avatar
  February 22, 2017

  Om een jonger publiek te trekken zal de organisatie toch moeten inzien dat audio niet draait om een dikke portemonnee. Waar veel publiek afkomt zijn platenbeurzen, gamebeurzen of gadgetshows. Zet een grote tent neer, nodig wat lokale bands uit, zet wat stands neer voor platenhandelaren, nodig de laatste VR-fabrikanten uit, kortom vergroot je horizon.

  Reply

 4. Avatar
  March 07, 2017

  Meze verdient inderdaad een designprijs. Zelf heb ik de zondag gekozen voor een bezoek aan deze show. Nu voor de 3e keer. Het moet me van het hart dat Emiel’s observatie correct is . Veel grijze koppen , de mijne incluis! Een gezonde uitdaging voor deze industrie om jeugdige types blijvend geïnteresseerd te krijgen. Wishful thinking? Trouwens weer een fijn verslag van Emiel!

  Reply

<